16 i 17/06:: Mitjans i violències masclistes en la parella heterosexual

Diversos grups de Ca la Dona participen en aquestes Jornades Internacionals organitzades per l’Observatori Origen

13432316_641731832645870_6693072269885336443_nDijous 16 de juny

9:30-10h: Inauguració

Bloc 1: Dones empoderades i entorns articulats

10-11:30h: Taula 1: Veure-les venir: La prevenció a partir de l’educació afectivo-sexual a primària i secundària. La detecció precoç en els centres d’atenció municipal i el circuit d’abordatge integral de les violències masclistes. I com ho fan o ho haurien de fer els mitjans.

Ponents: Itsasne Gaubeka (Gogara), Laia Baltiérrez Meras (Tècnica del Punt d’Informació i Atenció a les Dones, PIAD, de Ciutat Vella); Pilar Babi Rourera (metgessa, Institut Català de la Salut, CAMFIC) i Sara Mas (Servicio de Noticias de la Mujer en Latinoamérica y Caribe, SEMlac, La Havana) – Modera: Joana G. Grenzner (periodista, activista, ORIGEN)

11:30-12h: Pausa

12-13:30h: Taula 2: Ensortir-se’n: El funcionament del cicle de violència, la tasca i la situació de les organitzacions i recursos especialitzats en atenció, acompanyament, recuperació i reparació arreu del territori i els jutjats especialitzats. Anàlisi de les pràctiques informatives i proposta de cobertures transformadores.

Ponents: Marta Mariñas (psicòloga del SARA), Marisa Fernández (Dones Juristes), Rakel Escurriol (psicòloga de Tamaia-Viure Sense Violència) i Alicia Soler (periodista, Telecinco) – Modera: Jaume Soriano (professor de comunicació i investigador)

Bloc 2: Actuar des de la societat

16:30-18h Taula 3: Trencar la tolerància: Quin paper juga l’entorn de les dones que pateixen violència masclista a l’hora de trencar la tolerància sobre aquest fenomen? Què poden fer familiars, amistats, companys i companyes de feina? Quines tasques d’incidència es poden fer per transformar la mirada del veïnat i de la societat en general per convertir-nos –totes i tots– en agents de canvi? Què poden fer els mitjans per contribuir a la creació de consciència contra la violència masclista en l’entorn social?

Ponents: Laia Rosich (El Safareig), Marina Domènech (Feministes de Sant Andreu), Fedwa Misk (consultora sobre periodisme i gènere, Marroc), Novembre feminista (per confirmar) – Modera: Sonia Herrera (comunicadora audiovisual, ORIGEN)

Divendres 17 de juny

9:30-11h: Taula 4: El laberint legal: Tot sovint les supervivents de violència masclista reben el missatge que la seva obligació és denunciar a la policia i deixar el problema en mans de la Justícia, però és realment la millor solució? Parlarem del circuit i els protocols policials, de les deficiències en el sistema legal, així com de mesures de protecció i acompanyament psicològic.

Ponents: Ruben Sanchez (psicòleg i formador), Laia Serra (advocada), Rebeca Carranco (periodista, El País) – Modera: Xavier Giró (Professor de periodisme, ORIGEN)

11-11:30h: Pausa

Bloc 3: Redaccions actives

11:30-13:30h: Taula 5: Estendre la mirada feminista: Abordem dos problemes: 1) Com fer que la perspectiva de gènere sigui a totes les seccions, en formació i en cobertura, i 2) com evitar que es margini a les redactores identificades com a feministes.

Ponents: Pilar López Díez (consultora i formadora en mitjans i gènere), Tona Gusi (directora de La Independent), Sara Mas (Servicio de Noticias de la Mujer en Latinoamérica y Caribe, SEMlac, La Havana), Sílvia Heras (periodista d’internacional, TV3). – Modera: Isabel Muntané (periodista i codirectora del màster en Gènere i Comunicació)

13’30-14: Cloenda

Organitza: www.observatoriorigen.org

No cal inscripció però agraïm que confirmeu assistència a: contacte@observatoriorigen.org

Log in with your credentials

Forgot your details?