núm.73 – 03 ll laïcitat en marxa l Mercè Otero-Vidal

03 || laïcitat en marxa

| MERCÈ OTERO-VIDAL

Presentació del tema de la laïcitat

Hi ha qüestions que són recurrents en el moviment feminista i que de tant en tant es tornen a posar d’actualitat perquè les circumstàncies socials canvien i hi ha nous elements que fan replantejar-les o, fins i tot, perquè hi ha un fet concret que actua de detonant i obliga a parlar-ne per tal de pronunciar-se.

De fet, tots aquests factors estan en l’actual plantejament feminista sobre la laïcitat. No hi ha dubte que la presència de les dones migrades de diferents tradicions culturals i religioses té a veure amb la relectura de la laïcitat.

Les intervencions bel·ligerants de la jerarquia de l’Església catòlica en els temes referents a la llibertat de les dones i el dret al propi cos exigeix una resposta feminista. I concretament la recent visita a Barcelona del màxim responsable de l’Església catòlica, ens obliga a plantejar o replantejar, totes juntes, què suposa la laïcitat que inclou la llibertat de consciència, l’autonomia personal, la recerca del bé comú en un marc de relació de respecte i de convivència pacífica i de separació entre l’estat i les religions de qualsevol tipus.

Els acords entre l’Estat espanyol i la Santa Seu de 1976 i 1979, l’anomenat Concordat, pactats a les acaballes del règim franquista, són una rèmora del passat que cal superar. Les feministes en patim les conseqüències, que condicionen les llibertats i serveixen per promoure l’adoctrinament ideològic.

Manifestació contra la visita del Papa: 7 de novembre Pl.Universitat 11h

Per una banda, podem situar-nos de manera que entrem, per exemple, en el debat proposat per la comissió de laïcitat de l’Assemblea de Dones de Biscaia i plantejar-nos si ens oposem al masclisme de les religions o a les religions en general perquè són, entre altres coses, masclistes; si es tracta de portar el feminisme a  les religions o de portar les religions al feminisme o de cap de les dues coses.

A les feministes d’una generació determinada ens pesa molt la tradició i l’educació rebuda sota el nacionalcatolicisme i això comporta reaccions i, fins i tot, contradiccions a l’hora de parlar del fet religiós, segurament el mateix que pot passar en el cas de dones migrants provinents de tradicions molt arrelades. Això vol dir que hem d’anar parlant, debatent i avançant cap a la laïcitat.

Una altra cosa és situar-nos en la perspectiva d’un estat laic i demanar la legislació pertinent a la llibertat de consciència i a la no intervenció de les religions en la  vida pública ni en la presa de decisions alienes al fenomen religiós i, en aquest aspecte, tenim les aliances de les entitats i de la gent del moviment laic i progressista. Dels manifestos que s’han fet últimament a favor de la laïcitat, com a feministes, podríem destacar-ne aquests objectius:

Cal avançar cap a una laïcitat plena, que reconegui l’autonomia dels afers polítics i civils respecte dels religiosos i garanteixi l’exercici de les llibertats fonamentals per a totes i tots.

Cal defensar la laïcitat escolar que possibiliti la formació integral de la persona, l’aprenentatge, la socialització i l’enculturació sense proselitismes ni adoctrinaments i que respongui a principis d’igualtat, llibertat i formació crítica per a totes i tots.

Cal mantenir l’autonomia de l’ètica en una societat laica en tots els àmbits propis d’una societat secular (en el teixit social, polític, productiu, cultural, científic…), sense necessitat d’acudir a motivacions religioses per legitimar-la.

feministes

Treieu els rosaris dels nostres ovaris

Les feministes sabem que el patriarcat està en la base i fonament de les institucions, tant de l’Estat com de l’Església (si ho preferiu, en plural) i que el camí és llarg…; però mentrestant la laïcitat pot ajudar-nos.

Caladona Publicació Feminista NÚMERO 73 | JUNY 2011

Llicència de Creative Commons

Publicació Feminista Ca la Dona. Aquesta obra està sota una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons (BY-NC-ND): No es permet un ús comercial de l’obra original ni la generació d’obres derivades.

Log in with your credentials

Forgot your details?