Antecedents:
Des de la Xarxa de Consum Solidari, en col·laboració amb el CEA, es plateja, pels dies 13 i 14 d’abril, l’organització d’unes jornades de treball internes de debat sobre el matrimoni forçat.
Aquesta activitat s’emmarca dins del projecte “Garantir el dret a una vida lliure de violència de gènere per les dones de la regió de Kolda (Senegal)”, finançat per l’ACCD. El projecte incideix, principalment, en dotar a les dones i a les organitzacions de dones de la regió dels instruments necessaris per tal que siguin coneixedores dels seus drets, així com l’enfortiment de les seves organitzacions i electes locals per tal defensin aquests drets en les instancies públiques i de decisió política. Aquestes accions estaran principalment dirigides a conscienciar sobre com el matrimoni forçat, una pràctica estesa, vulnera el seus drets i és una expressió més de violència contra les dones.
Inicidència:
Més enllà de les activitats previstes a Senegal, el projecte preveu accions d’incidència a Catalunya, i aquestes s’han estructurat al voltant de dos activitats principals:
1. Unes Jornades de treball internes: L’objectiu és la creació d’un espai de debat tranquil i en confiança entre dones de diferents col·lectius per compartir les seves experiències en relació a la pràctica del matrimoni forçat, intentant, en l’exercici, arribar a accions de consens per la seva eradicació que permeti la redacció d’un document d’anàlisis de la situació i recomanacions per fer arribar als diferents grups parlamentaris del Parlament de Catalunya.
2. Un espai obert a totes les dones a partir d’una xerrada a Ca la Dona sobre el matrimoni forçat, però sobre tot a Senegal, aprofitant al visita de dones protagonistes del projecte que s’està duent a terme a Senegal.
La Xerrada a Ca La Dona El matrimoni forçat, dones diverses, lluites compartides: el cas de Senegal
La xerrada té com objectiu compartir una problemàtica i donar a conèixer una realitat concreta, la de Senegal, de la mà de les seves protagonistes.
Participaran a la xerrada:
Sra. Lola López, Comissionada d’Immigració, Interculturalitat i Diversitat a l’Ajuntament de Barcelona
Que introduirà i situarà la problemàtica, tot exercint de moderadora-entrevistadora.
Sra. Thiaba Sembene, Coordinadora de projecte de la Xarxa Siggil Jigéen
Que ens presentarà la xarxa Siggil Jiggén (Principals àmbits de treball) i debatrem amb ella sobre:
Quin rol desenvolupa una xarxa feminista com Siggil Jigeen en la lluita contra el matrimoni forçat?
Quines són les dificultats i reptes principals a les quals s’enfronta?
Sra. Baldé Salle, Presidenta de la Plataforma de Dones de Kolda
Que ens presentarà la Plataforma de Dones de Kolda: qui són? Què fan? I debatrem sobre la situació de les dones a Kolda:
quins són els principals factors que aboquen al matrimoni forçat a Kolda?
Quines són les estratègies que s’estan duent a terme per a la seva lluita?
La Sra. Lola López finalitzarà amb un breu repàs i conclusions de les sessions de treball que durant els dos dies precedents s’haurà arribat.
(La xerrada es realitzarà en francès i català. Es disposarà de traducció simultània presencial, això vol dir que comptarem amb dos dones que aniran traduint en obert per tots els assitents)
Recorda 14 d’abril a les 18.30h a Ca la Dona