Comunicat des de Feminismes Pla de Xoc davant l’extensió de la relació laboral del Teletreball.
El teletreball ha tingut una gran expansió durant el confinament com alternativa al treball presencial. Aquest treball l’exercim els sectors majoritàriament feminitzats: serveis d’atenció al client, tràmits administratius o ensenyament. Durant l’estat d’alarma ha estat una eina per a mantenir a flotació i en forma al sistema capitalista i no per a prevenir riscos en els treballs essencials.
De manera paral·lela, les dones hem continuat atenent persones dependents, allargant les nostres jornades laborals, fent tasques a la nit i “flexibilitzant” els horaris de tal manera que la disponibilitat total per a les empreses s’acaba convertint en norma. Ens trobem, llavors, amb una nova realitat: el teletreball ha estat addicional al treball de cures que majoritàriament assumim les dones.
També, i això és necessari destacar-ho, suposa una pèrdua de l’aspecte relacional i de socialització del treball, perdent el contacte amb altres companyes i companys: d’aquesta manera es minva la força de la unió per a lluitar contra les discriminacions laborals i els convenis precaris.
Lluny de ser un tipus de treball que permet la coresponsabilitat de les cures,sobreexplota les dones i comporta efectes per a la nostra salut: danys psicosocials, estrès o alteració dels ritmes biològics tal com ja s’ha comprovat mitjançant estudis en aquest àmbit.
El teletreball ha posat una vegada més en evidència la desigualtat entretreballadores: no totes les llars estan equipades amb espais, dispositius o connexió a internet. S’ha demostrat durant l’estat d’alarma que el teletreball NO és una eina de conciliació com el treball tampoc ho és. Són necessàries més mesures de coresponsabilitat.
És imprescindible una regulació que garanteixi els drets de les treballadores i la coresponsabilitat en les cures. Des del Node Feminista del Pla de Xoc Social (format per més de 400 col·lectius a nivell estatal) exigim que existeixi un pla de contingència respecte al teletreball per part de les institucions quan no es pugui funcionar amb normalitat, i que s’ofereixin centres de dia, xarxes institucionals de cures per a atendre menors, activitats formatives, així com accions que garanteixin la conciliació familiar i laboral.
Els acords i convenis d’empresa han de garantir horaris adequats de teletreball, tal com ho fan amb el treball presencial. Si això no passa, continuarem estant a disponibilitat de la nostra empresa, en una nova forma d’esclavitud: esclavitud telemàtica -Teletreballar suposa, en molts de casos, haver d’ampliar jornada. Per tant, per atendre les tasques de la llar i de les cures es precisarà contractar a algú.
Aquesta persona també haurà d’estar en situació regular emparada per laratificació de el conveni 189, tasca pendent de l’estat espanyol amb lestreballadores i treballadors domèstics (vegeu campanya: https://bit.ly/Convenio189OIT)
Les dones tenim molt a dir respecte a aquesta qüestió perquè novament, no se’ns exploti i invisibilitzi.