Concentració #NoAviationWeek

Dimecres 23 d’octubre, 9h, Fira de l’Hospitalet
#NoAviationWeek, un congrés d’aviació que contribueix a la contaminació, l’escalfament global, a la turistització de les nostres ciutats i on participaran empreses militars que es lucren del genocidi contra el poble palestí.

Des de Ca la Dona ens hem sumat al manifest! Vés-hi >>

MANIFEST

Demanem la cancel·lació de l’Aviation Week, clar exemple de les connexions entre el colonialisme, el racisme, el militarisme i la destrucció del planeta i les nostres ciutats!

Els dies 23-24 d’octubre tindrà lloc l’Aviation Week (MRO) a la  Fira de Barcelona, el consorci de la qual està integrat, entre altres administracions, per l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya. La setmana de l’aviació MRO, organitzada per Informa Markets (Regne Unit), contribueix a la promoció de la contaminació i l’escalfament global, la hiperturistització de les nostres ciutats i, també, del genocidi, ja que hi ha convidades diverses empreses d’aviació i defensa que s’estan lucrant de l’actual extermini que s’està cometent a la Franja de Gaza.

Una de les empreses és Israel Aerospace Industries (IAI), la qual és 100% propietat del Govern israelià, una de les majors fabricants d’armes d’aquest país i creadora del dron assassí Heron, que exerceix un paper fonamental en els atacs que Israel està duent a terme contra la Franja de Gaza. 

Una altra empresa israeliana convidada és TAT Technologies, proveïdora de les Forces Aèries israelianes i que han incrementat els seus serveis al Ministeri israelià de Defensa des de l’octubre de 2023.  La tercera empresa israeliana convidada és Qualtero, que també té a l’exèrcit israelià entre els seus clients. També figuren en la llista de convidades les majors empreses d’armament del món Lockheed MartinRTX (anteriorment Raytheon, mitjançant les seves filials Pratt & Whitney i Collins Aerospace) i Boeing, que proporcionen a Israel armes i altres equips militars utilitzats en els seus atacs contra Gaza, Cisjordània, el Líban i Síria des d’octubre de 2023 i les quals van ser explícitament citades per expertes de l’ONU el 20 de juny per posar fi a les seves transferències d’armes a l’estat d’Israel o arriscar-se a ser còmplices de “greus violacions dels drets humans internacionals i les lleis humanitàries internacionals”. Igualment, s’han identificat 16 empreses que formen part de la cadena de subministrament dels avions F-35, un avió de combat que Israel està usant extensivament en els atacs actuals a la Franja de Gaza.

Israel està sent actualment investigat davant el Tribunal Internacional de Justícia (TJI) de les Nacions Unides per la comissió d’un crim de genocidi contra el poble palestí que habita a la Franja de Gaza. En el marc d’aquest procés judicial i davant l’aclaparadora quantitat d’indicis, el Tribunal ha adoptat mesures cautelars per a tractar de frenar la massacre. En elles, el Tribunal ha recordat a tots els membres de la comunitat internacional que “tenen l’obligació de prevenir el crim de genocidi”. Les ordres del TIJ són jurídicament vinculants per a l’Estat espanyol i per a les seves diferents administracions públiques en el marc de les seves respectives competències.

Els tercers estats no sols tenen l’obligació, establerta pel dret internacional, de no donar suport a la comissió de situacions d’il·legalitat, sinó que a més han de considerar que la seva assistència militar o d’un altre tipus a les operacions militars d’Israel a Gaza pot exposar-los al risc de ser còmplices de genocidi, tal com estableix la Convenció sobre el Genocidi.

En un context en què Israel ha assassinat ja a més de 40.000 persones palestines i està usant la fam i la set com a armes de guerra, destruint hospitals i escoles, i portant la catàstrofe a tota la Franja de Gaza, no sols és immoral que la Fira de Barcelona permeti la participació d’aquest tipus d’empreses, sinó que els integrants del consorci de la Fira podrien estar incorrent en greus vulneracions de drets humans i del dret internacional.

A més a més, l’Aviation Week fomenta la indústria aèria en totes les seves modalitats, l’impacte de la qual en l’escalfament global resulta enorme i no para de créixer any rere any: aquest sector genera avui dia més del 6% de les emissions anuals de gasos amb efecte d’hivernacle (GEI) a escala mundial, i és  responsable, doncs, d’una part important dels impactes climàtics severs. En aquest context, cal recordar també que la petjada de carboni militar mundial és d’aproximadament el 5,5% del total de les emissions globals.

Per demostrar encara més aquesta interconnexió entre la seguretat humana i ambiental, l’any 2023 Lockheed Martin i RTX van ser els dos principals contractistes del Departament de Defensa dels Estats Units, la institució que té el rècord de ser el major consumidor de combustibles fòssils i el major contaminador del món.

A Barcelona, ​​que es declara a l’avantguarda de la lluita contra el canvi climàtic, amb un Pla Clima (2018) i una Declaració d’Emergència Climàtica (2020), i  a Catalunya, que compta amb una Llei del Canvi climàtic (2017) que pretenia ser “referent internacional” en el seu desenvolupament, no té cabuda la celebració d’una fira de promoció de la indústria de l’aviació, que, a més d’empitjorar l’escalfament global, malmet enormement la salut de les persones i els ecosistemes, pels efectes directes que hi produeix. 

Un exemple clar d’això és l’aeroport de Barcelona, que el 2019 va tenir associades unes emissions de CO2e de 8,4 milions de tones, més del doble de totes les emissions derivades del consum d’energia de Barcelona ciutat, i la seva l’activitat afecta molt negativament la salut de 2,7 milions de persones i molts altres éssers vius.

El 2022 el Tribunal de Justícia de la Unió Europea va condemnar Espanya per l’incompliment sistemàtic de la norma comunitària de qualitat de l’aire a Madrid i l’àrea metropolitana de Barcelona. L’Aviation Week no contribueix precisament a la millora d’aquests escenaris. I, tanmateix, es presenta com un esdeveniment “sostenible”, una absurditat flagrant quan, d’una banda, promou una indústria ultracontaminant i, de l’altra, convoca l’assistència de més de 10.000 persones, una bona part de les quals arribaran a Barcelona en avió.

En darrer terme, cal afegir també que el turisme de fires i congressos és en gran part responsable que més de 30 milions de persones visitin Barcelona anualment, ​​una quantitat de visitants que resulta totalment desmesurada i exagerada (atenent els 1,7 milions de persones que hi resideixen), que massifica i privatitza la ciutat, i que té efectes negatius en tots els aspectes del seu funcionament (transport, habitatge, consum de recursos, etc.). La ciutat no pot assumir més visitants, i, encara menys, el mateix mes en què es preveu l’arribada de visitants extra a causa de la celebració de la Copa Amèrica de vela.

És per això que totes les organitzacions sotasignants demanem a Fira de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona, la Cambra de Comerç i la Generalitat de Catalunya que no permetin la celebració de l’Aviation Week, perquè hi participen empreses públiques i privades, israelianes i internacionals que s’estan lucrant amb l’actual situació de genocidi i ecocidi a la Franja de Gaza, i perquè contribueix a la destrucció del planeta i les nostres ciutats. 

Així mateix, demanem que la Fira de Barcelona traslladi a la societat catalana i a l’organitzadora, Informa Markets, una declaració pública de compromís ferm amb els drets humans de qualsevol activitat que es realitzi en el seu espai.

Entitats impulsores:
Centre Delàs
Coalició Prou Complicitat amb Israel
Ecologistes en Acció
EndFossil BCN
ODG – Observatori del deute en la globalització
XR BCN – Rebel•lió o Extinció
Zeroport

Data

23 oct. 2024

Hora

9:00

Subscriu-te a Ca la Dona

octubre 2024
No event found!
Veure més
0 Comments

Log in with your credentials

Forgot your details?