Manifestació #16M: Unim-nos per un món sense racisme ni feixisme #WORLDAGAINSTRACISM

El dissabte 16 de març de 2024 se celebra una nova mobilització internacional contra el racisme i el feixisme. I des de Ca la Dona ens adherim, perquè ens sobren els motius. La manifestació a Barcelona serà a les 17 h a Plaça Universitat.

En el context de conflictes bèl·lics, col·lapse climàtic, crisi econòmica creixent… els governs estan intensificant tot tipus de racismes per dividir i vèncer, per intentar desviar l’oposició a les seves polítiques.

Les guerres i el racisme van de la mà, com queda palès en el bombardeig que el govern ultradretà israelià duu a terme contra Gaza. Aquest atac —on fins i tot la Cort Internacional de Justícia de l’ONU veu indicis de genocidi— es basa en la deshumanització racista de les persones palestines. No és per res que l’extrema dreta internacional —VOX inclòs— doni ple suport a la massacre.

Urgeix combatre la islamofòbia i la judeofòbia, dues formes de racisme que estan creixent arran del conflicte. De fet, pugen totes les formes de racisme, incloent la negrefòbia, la sinofòbia —racisme contra els pobles del sud-est asiàtic— i l’antigitanisme o romafòbia.

Cal fer menció especial de les campanyes de propaganda racista que intenten fer de les persones refugiades i migrades el boc expiatori.

Les persones refugiades moren per milers al mar i a les rutes terrestres, bloquejades a les fronteres europees per FRONTEX. Les tanques que treuen sang i les devolucions en calent impedeixen el dret a l’asil de la gent refugiada, violant així el dret internacional. Les morts a Tarajal fa deu anys, i la massacre de Melilla de 2022, són exemples flagrants d’això. Per la massacre de Melilla, per les deportacions racistes, i molts motius més, seguim demanant Marlaska dimissió!

Davant tot això, demanem vies segures, que s’obrin les fronteres per a les persones refugiades. I seguim exigint l’aprovació de la ILP Regularització Ja, signada per més de 700.000 persones en tot l’estat, que demana garantir els drets humans per les més de mig milió de persones indocumentades que són veïnes nostres als nostres barris.

La situació s’ha agreujat encara més amb el nou Pacte Europeu sobre Migració i Asil, acordat en la Presidència espanyola del Consell de la Unió Europea, que suposa una major externalització i militarització de les fronteres, i que permet als estats incomplir les seves obligacions amb el dret internacional d’asil i refugi i de drets humans, a canvi de diners.

Aquest racisme institucional normalitza i ajuda a créixer la dreta racista i feixista. A casa nostra, a l’amenaça de VOX —i els grupuscles neonazis a la seva òrbita— ara se suma una extrema dreta disfressada de catalanista —com ara “Aliança Catalana”—, que defensa polítiques idèntiques, només amb una bandera diferent. I ara, igual que el PP copia les polítiques de VOX, veiem amb preocupació que, a casa nostra, Junts juga perillosament amb els discursos racistes i islamòfobes dels ultres catalanistes.

La ultradreta és ara un problema mundial, com hem vist amb l’elecció de Javier Milei a l’Argentina, la promoció de la “teoria de la gran substitució” d’inspiració nazi per part del president tunisià, Kaïs Saied… Dins Europa, serà encara més important combatre l’amenaça ultra a les eleccions europees d’aquest juny.

Però hi pot haver una oposició massiva al racisme i al feixisme, com hem vist en diversos moments a molts països diferents. Les enormes protestes recents contra l’extrema dreta a Alemanya i Àustria, i contra la nova llei racista a França, són un nou i impressionant exemple d’això.

Encara ara, l’extrema dreta ha de mentir per guanyar vots; fins i tot ara la majoria de la gent no accepta la seva política de odi. I amb raó: a més de ser racista, l’extrema dreta ataca els drets de totes les dones, les persones LGTBI+, les sindicalistes, de l’esquerra en general, de les minories nacionals i ètniques… qualsevol persona o col·lectiu que s’aparti de la seva visió del “normal, tradicional”.

És hora de mobilitzar-nos: nosaltres som la majoria, nosaltres som més. Hem de lluitar plegats i plegades contra el racisme, el feixisme i tota mena de discursos d’odi.

Per tot això i més, ens sumem als moviments arreu del món que organitzen protestes àmplies i unitàries contra el racisme i l’extrema dreta el dissabte 16 de març de 2024, per commemorar el Dia de l’ONU contra el racisme, un dia inaugurat per commemorar la massacre de joves que es van oposar a l’apartheid racista a Sud-àfrica el 1960.

Més informació i adhesions >>

Data

16 març 2024
Expired!

Hora

17:00 - 20:00

Lloc

Plaça Universitat
Plaça Universitat, Barcelona

Subscriu-te a Ca la Dona

abril 2024
No event found!
Veure més
0 Comments

Log in with your credentials

Forgot your details?