Subjecte excèntric

Un taller amb Catarina Botelho i el Centre de Documentació de Caladona

Important: El taller tindrà una primera sessió el dia 23 de gener, en La Capella. A qui li interessi fer el taller complet, ha de fer la inscripció en l’enllaç a baix. Qui pertanyi a Ca la Dona i li interessi venir només a la segona sessió, no haurà de fer inscripció.

«[…] El cartògraf de les identitats sexuals minoritàries fa les vegades d’un detectiu de l’invisible, a mig camí entre el policia secret i el vident capaç de treure a la llum geografies fins ara ocultes sota el mapa dominant.»
Paul Preciado, 2008

Durant molt de temps, la identitat lesbiana va ser pràcticament invisible. A penes associada a imatges o imaginaris, quan es feia redundava en estereotips creats per mirades d’homes heterosexuals. En l’espai públic, les lesbianes eren especialment invisibles, cossos desmaterialitzats o transparents, que difícilment tenien llocs propis o cartografies. L’ocupació i apropiació de l’espai de la ciutat per una identitat és essencial perquè aquesta es pugui construir com a subjecte polític i social, i d’aquesta manera crear genealogies visuals i històriques per a les generacions futures. Però el fet que els cossos lesbians en l’espai urbà hagin tingut poca o cap visibilitat no significa que no hagin existit.

Com s’inscriu i (acte)representa la identitat lesbiana en l’espai urbà en abandonar la seva condició desmaterialitzada? De quina manera la seva visibilitat pot avui generar nous imaginaris estètics, fotogràfics i polítics per al present i el futur?

Després de la fi de les dictadures en la Península Ibèrica, el cos lèsbic, incòmode i disruptiu, aquest subjecte excèntric, va anar emergint de la invisibilització a la qual havia estat sotmès i generant noves imatges i vivències urbanes. En aquest taller, amb l’ajuda d’algunes pel·lícules de l’arxiu Hamaca i materiales del Centre de documentació de Ca la Dona, reflexionarem sobre la condició desmaterialitzada del cos lesbià i les seves primeres representacions i inscripcions en l’espai públic en les últimes dècades del segle XX. Ens enfocarem en les possibilitats que aquestes representacions obren sobre la identitat lesbiana i l’espai de les ciutats.

A qui va dirigit:
A artistis i a qualsevol persona interessada en la creació o reflexió cinematogràfica i/o que usin la imatge com a eina d’expressió i relació amb el món.
El taller serà no mixt. Amb això ens referim al fet que es dirigeix a qualsevol persona que s’identifiqui com o entorn del cos lesbià, com a dona, com a trans, queer… exceptuant solament als qui s’identifiquen com a home cis.

Data i hora: 23 i 25 de gener de 18:00 a 21:00h
Lloc: 1ª sessió a La Capella (C/ Hospital 56, Barcelona), 2ª sessió al Centre de documentació de Caladona (C/ Ripoll 25, Barcelona).
Preu: gratuït mitjançant inscripció.

Més informació

[Imatge: registre de l’acció col·lectiva 1981, a orillas del Río Llobregat (Cornellà, 2022) desenvolupada per Catarina Botelho i Marta Echaves amb la col·laboració de les participants].

Data

25 gen. 2024
Expired!

Hora

18:00

Subscriu-te a Ca la Dona

juny 2024
No event found!
Veure més
0 Comments

Log in with your credentials

Forgot your details?