
Taller de recuperació de fusta per a la creació de mobiliari de jardí
Aquest taller té com a objectiu la construcció de mobles de jardí a partir de fusta recuperada. Aprendrem tècniques bàsiques de fusteria per treballar la fusta reciclada, quines són les millors eines, com reutilitzar palets i fustes per a generar una infraestructura que permeti gaudir del terrat de Ca la Dona.
Aquest taller proposa la reducció de la petjada ecològica i la transmissió de fusteria feminista.
Reducció de la petjada ecològica
És un indicador de sostenibilitat i ve a ser tota l’energia i els recursos que utilitzem per a la producció, en aquest cas estem parlant de la producció de fusta per a construcció. Aquest procés és una cosa que té un fort impacte sobre el medi ambient, sent la fusta avui dia un recurs escàs, i pel transport i la conseqüent despesa de combustibles fòssils. Per aquesta raó proposem reutilitzar fusta ja existent per a donar-li un nou ús.
Fusteria feminista
Aquest taller és feminista per la manera de transmetre el saber, de manera col·lectiva, acurada i respectant els ritmes de les persones que participen. A més, sent la fusteria un ofici històricament destinat als homes cis, les dones i les identitats dissidents hem estat sistemàticament excloses de l’aprenentatge i l’utilització d’aquestes tècniques. El mercat laboral en aquest sector està encara copat en la seva enorme majoria per homes i la presència professional de dones i identitats dissidents continua ocupant un percentatge molt petit.
En aquest espai ens proposem aprendre juntis aquest interessant ofici per a adquirir tècniques bàsiques que podem reproduir també a les nostres cases, usant eines molt fàcils d’aconseguir.
Qui som?
Som Femme Faber, un projecte creat per i per a dones i identitats sexe/gènere dissidents, amb la finalitat de realitzar oficis històricament destinats als homes cis com la fusteria, l’electricitat, l’obra de paleta, etc. El taller serà impartit per Valentina Natale @valentina.bioconstruccion
A qui està destinat el taller?
- A dones cis, persones trans i identitats no binàries que siguin sòcies de Ca la Dona, o activistes que formin part dels grups de la casa.
- Número màxim de participants: entre 8 i 12 persones.
- És indispensable que les participants es comprometin a assistir a totes les sessions.
Durada
El taller es desenvoluparà al llarg de tres mesos. Començarem el divendres 15 de setembre i acabarem el divendres 15 de desembre. Les trobades seran una vegada a la setmana, amb una durada d’entre dues hores i mitja, i tres hores, per la tarda.
Programa
Com que es tracta d’una activitat a l’aire lliure, al terrat de Ca la Dona, l’horari varia segons les hores de llum natural en cada moment del taller.
- DIA 1 – 15 SETEMBRE, de 17h30 a 20 h
Presentació del taller.
Introducció teòrica a la fusteria feminista.
Presentació del projecte.
Presentació i familiarització amb les eines. - DIA 2 – 22 SETEMBRE, de 17 h a 20 h
Desmuntatge dels palets i tall de la fusta per a la realització de les taules, escatat de les fustes. - DIA3 – 29 SETEMBRE, de 16h30 a 19h30
Realització, muntatge i envernissat de les taules. - DIA 4 – 6 OCTUBRE, de 16 h a 19 h
Desmuntatge de palets, tall de les fustes per a la realització de les banquetes. Escatat de les fustes. - DIA 5 – 13 OCTUBRE, de 16 h a 19 h
Realització i muntatge de les banquetes. - DIA 6 – 20 OCTUBRE, de 16 h a 19 h
Realització, muntatge i envernissat de les banquetes. - DIA 7 – 27 OCTUBRE, de 16 h a 19 h
Desmuntatge de palets, tall de les fustes per a la realització dels sofàs. Escatat de les fustes. - DIA 8 – 3 NOVEMBRE, de 15h30 a 18h30
Desmuntatge de palets, tall de les fustes per a la realització dels sofàs. Escatat de les fustes. - DIA 9 – 10 NOVEMBRE, de 15h30 a 18h30
Realització i muntatge dels sofàs. - DIA 10 – 17 NOVEMBRE, de 15h30 a 18h30
Realització i muntatge dels sofàs. - DIA 11 – 23 NOVEMBRE, de 15h30 a 18h30
Realització i muntatge dels sofàs. - DIA 12 – 1 DESEMBRE, de 15 h a 18 h
Envernissat dels sofàs. - DIA 13 – 15 DESEMBRE, de 15 h a 18 h
Envernissat dels sofàs i tancament de curs.
Material de protecció individual que hauran de portar les participants
- Ulleres protectores.
- Guants de jardineria.
- Mascareta per tasques de bricolatge.
- Calçat adequat (ha de ser tancat).
Objectius
- Aprendre tècniques bàsiques de fusteria especifiques per a treballar fusta recuperada.
- Aprendre a fer servir eines de fusteria amb seguretat i confiança.
- Construir mobiliari de jardí per al terrat de Ca la Dona a partir de fusta reciclada.
- Empoderar-nos en la realització de treballs manuals històricament masculinitzats.
- Reduir la petjada ecològica de Ca La Dona, alhora que es crea una infraestructura que puguin utilitzar les persones que utilitzin l’espai.
Formulari d’inscripcions
Com que les places són molt limitades, confirmarem per correu electrònic les places de les persones inscrites, seguint l’ordre d’inscripció.
