TEORIA QUEER VS FEMINISMES
Una confrontació real?
Aquest dies s’està polemitzant molt, no sempre de forma constructiva, sobre la Teoria Queer com si la mateixa fos antagonista dels Feminismes. D’una banda es qüestiona si la lliure determinació del gènere existeix o està basada en el sexe biològic, sobre si la elecció de la identitat té un substrat neoliberal i sobre si la adopció de la categoria “identitat de gènere” a les noves legislacions LGTBI, està fent el joc al patriarcat en voler eliminar la categoria “dona”, debilitant el subjecte del Feminisme i deslegitimant les polítiques públiques sobre igualtat i lluita contra les violències masclistes.
Les veus afins a la diversitat sexual, argumenten que la deconstrucció del gènere és un procés de subversió i d’alliberament dels corsets de la identitat que no pretén qüestionar l’ús estratègic de la categoria “dona”, sinó qüestionar com s’ha construït i qui s’ha deixat fora. Reivindiquen que la opressió no només passa pel gènere i que ningú té dret a negar i excloure les dones trans d’un moviment del que formen part i al què han aportat.
Més enllà dels arguments en conflicte, cal reflexionar sobre si estem debatent d’una manera constructiva; si realment existeixen dos bloc antagònics, sobre si totes les veus tenen el mateix altaveu; sobre si el fet que formacions polítiques intervinguin en aquest debat en pot distorsionar el contingut i sobretot si la Teoria Queer i els Feminismes estan realment en contraposició i si es tracta d’una debat ideològic o bé d’una pugna de poder i de conquesta del relat.
Per a aquest debat, actual i necessari, hem volgut comptar amb una contextualització prèvia de com els Feminismes han abordat la qüestió de la diversitat al llarg del temps, i quines aportacions s’han fet des de les perifèries de la diversitat, amb dues docents i activistes feministes: Marisela Montenegro i Maria Rodó. Per al bloc de debat polític, hem volgut comptar amb activistes trans com en Miquel Missé, la Sofia Bengoetxea i en Teo Pardo, perquè una de les grans mancances d’aquest debat, és el de les veus trans.
Esperem que aquest debat col·labori a aclarir dubtes, a generar pensament crític, a divisar punts en comú i a seguir teixint aliances des del reconeixement mutu, la cura i la receptivitat.
19 de setembre, 12:30h
Gran Via de les Corts Catalanes, 169 Barcelona
(Davant la Cantina de Can Batlló)
INSCRIPCIÓ PRÈVIA PER MESURES COVID: novembrefeminista@gmail.com Recordeu que cal portar mascareta.