12/04: [INAUGURACIÓ I DONATGE] Isabel Vicente

En el marc de les activitats de la Primavera Republicana a Barcelona, l’EUROM (Observatori Europeu de Memòries – Fundació Solidaritat UB) i la conselleria Dona i Memòria del Districte de Gràcia organitzen un homenatge a l’activista antifranquista Isabel Vicente; hi colaboren la plataforma Futur Monument a la Presó de Dones de les Corts i la Comissió Memòria i Gènere.

L’acte tindrà lloc el dia 12 d’abril a les 17h30 durant la inauguració d’un passatge en el seu honor i comptarà amb la participació de la seva companya de lluita i amiga Maria Salvo, de l’historiador Fernando Hernández Holgado;

Un grup de dones de la plataforma Futur Monument a la Presó de Dones de les Corts realitzaran una lectura coral de cartes de preses polítiques del franquisme.

Obrera tèxtil de la fàbrica de la Sedeta, al barri barceloní de Gràcia, Isabel Vicente va ingressar a la presó franquista de les Corts el febrer del 1940 juntament amb Maria González, Maria Domènech i les germanes Teresa i Maria Hernández. Tenia vint-i-dos anys i havia participat en la primera xarxa clandestina del PSUC una vegada acabada la guerra. Fou condemnada a dotze anys de presó i va romandre a les Corts fins el 1947.

Reincorporada a la feina militant i detinguda unes quantes vegades, va tornar a les Corts per temporades més curtes: una d’elles, el 1951, per la seva participació sindical en la popular vaga de tramvies de Barcelona. El seu darrer ingrés va ser el 1958. Aleshores ja s’havia desmantellat la presó de les Corts i Isabel fou enviada per uns mesos a un pavelló habilitat per a dones a la presó Model d’homes, quan encara no existia la presó de la Trinitat.

El 1968 va participar en la fundació del Comitè d’Ajuda a Presos “Solidaritat”, i alguns anys després en l’Associació Catalana d’Expresos Polítics. En les eleccions generals del 1977 fou candidata del PSUC per la circumscripció de Barcelona. Va morir el 21 de març de l’any 2000.

Està previst organitzar un BUS-MEMÒRIA per arribar a l’acte.

–          15,30h Camp de la Bota (Diagonal cantonada Rambla Prim. Cantó muntanya)

–          16h Nou Barris (Plaça de la República)

–          16,30h Espai de Memòria Dones/Presó a les Corts (Carrer Europa-Joan Güell)

–          17,15h arribada a Gràcia (Escola Univers, carrer Bailèn 229)

Cal inscripció prèvia: https://goo.gl/forms/Kl6UGZ0cqIYo9jv53

Log in with your credentials

Forgot your details?