Celebrem el Dia de la República amb les Mestres republicanes, des de les 11h del matí a Ca la Dona.
Ens agradaría que poguessiu asistir-hi a aquest acte. El proper 14 d’abril, des de Ca la Dona, ens trobarem per dedicar un molt especial recordatori – aquest any- dedicat a les dones que van treballar com a Mestres durant la República.
Amb l’enunciat de “Mestres i Republicanisme” , la Cèlia Cañellas, farà una xerrada sobre els canvis pel que fa l’educació, entre els perìodes que abasten des de principis de segle XX, fins la 2ª República. Describint i exposant la importància de les dones que varen treballar com a Mestres durant aquest període de temps. Dones, que algunes, es van implicar en la vida política del moment.
Nosaltres des de Ca la Dona, presentem aquest acte , com una continuitat: del reconeixement de les dones que vam viure la il•lusió d’un futur millor per a tohom. Allò que tant el moviment feminista com els diferents moviments socials hem denominat: un món millor és possible
us deixem unes línies molt significatives :
“A les mares i a les mestresses. Les vostres filles i deixebles tindran, han de tenir, sota l’escut protector de la República, un esdevenidor més esplendorós que el passat i el present. Que aquell de què haureu fruït , o sofert, vosaltres. La noia d’avui, dona de demà, s’educarà, treballarà, guanyarà i viurà més intensament del que heu fet vosaltres. Haurà d’anar a l’obrador, a la fàbrica, al carrer, a guanyar-se el pa. A dirigir un altre tipus de vida de família més còmode. A votar per un Municipi, una regió o un Estat més pròsper que el que vosaltres heu conegut o que us han deixat conèixer. Cal doncs preparar-la per a una vida millor; sense perdre mai, però, els grans estímuls vitals, el cultiu essencial dels més nobles instints de vida, els quals, d’ençà que la humanitat existeix, l’han impulsada tota”.
Leonor Serrano, pròleg al llibre de lectura escolar, Diana, L’educació d’una nena, publicat el 1933.
Relació de mestres que es citaran a la xerrada:
Belén de Sárraga (Valladolid 1773- Mèxic 1950) – biografia
Ángeles López de Ayala, (Sevilla 1856- Barcelona 1926) – biografia
Celestina Vigneaux (Girona 1878- Barcelona 1964) – biografia
Rosa Sensat (El Masnou 1873- Barcelona 1961) – biografia
Leonor Serrano (Ciudad Real 1890-Madrid 1942) –biografia
Anna Rubiés (Port de la Selva 1881-Barcelona 1963) – biografia
Maria Baldó (Albacete 1884-Tolosa de Llanguedoc 1964) – biografia
Antònia Adroher (Girona 1913-2007) – biografia
Dolors Piera (Puigvert d’Agramunt, 1910- Santiago de Xile 2002) – biografia
Cèlia Cañellas Julià, doctora en història. Des de la seva jubilació de la docència ha reprès la recerca sobre el passat de les escoles barcelonines i ha publicat la història de l’escola Dolors Monserdà-Santapau. L’evolució del concepte d’escola pública, IME, Barcelona 2010. Porta a terme projectes de recerca sobre la història de l’ensenyament a la ciutat de Barcelona pel MUHBA (escola Baixeras, 2011 i instituts Joan d’Austria i Infanta Isabel, 2012). En el 2003 publica amb Rosa Toran: Dolors Piera, Mestra, política i exiliada. Forma part del Centre d’Estudis sobre les Èpoques Franquista i Democràtica (font d’aquesta informació biogràfica).
Data: diumenge, 14 d’abril 2013
Hora: 11 del matí ( el 14 d’abril és diumenge), fins les 13 h. Acabarem amb un vermut i “pica-pica” a la salut feminista!.
Organització de l’acte: Ca la Dona. Ripoll 25, Barcelona.
Autora cartell: Roser Pineda, utilitzant dibuix Lola Anglada.