Després de més de 30 anys d’accions, reflexions i mobilitzacions pel dret a l’avortament, l’any 2007 va acabar i el 2008 va iniciar-se amb greus atacs als drets de les dones a Barcelona i a Madrid.
Altre cop, les dones tornàvem a ser considerades delinqüents, i algunes vam haver de suportar que la Guàrdia Civil entrés a casa nostra dient que havíem avortat i vam haver d’anar a declarar sense respectar la nostra privacitat ni el nostre dret a decidir sobre la pròpia maternitat.
Tot això enmig d’una campanya de la dreta i l’Esglèsia més reaccionària, amb intimidacions i denúncies a les clíniques acreditades per a fer els avortaments, que han acabat amb detencions de professionals de les clíniques i desenes de dones anant a declarar als jutjats; amb l’agreujant que les institucions estatals i catalanes no van fer el necessari davant la seva responsabilitat de protegir els drets de les dones.
Jo també he avortat va ser un dels lemes escollits per solidaritzar-nos amb les dones que ho havíem fet i demostrar tot el nostre suport per canviar aquesta legislació i perquè la societat ens reconegui com a subjectes de dret en relació a les decisions que prenem sobre el nostre cos i sobre la nostra vida.
Podeu accedir a la web de la campanya i tots els seus materials: 2007 – 2009: https://www.caladona.org/avortamentlliureigratuit.html Amb documents, notícies, vídeos i accions. Actualitat: pàgina a facebook http://www.facebook.com/pages/Dret-al-propi-cos/344781018885896twitter: @dretpropicos
El març de 2010, va aprovar-se la Llei de drets sexuals i reproductius i tornem a estar davant l’oportunitat d’introduir en el currículum escolar la formació afectivosexual.
Cal aprofitar l’experiència acumulada durant anys dels grups de professionals de l’educació i de la sanitat que han fet aquesta tasca de formació de manera voluntària dins del que permetien les possibilitats, tot aprofitant, la majoria de les vegades, la urgència dels casos concrets i la necessitat de donar resposta a problemes immediats. Es compta amb bones pràctiques i material que cal recollir, sistematitzar i posar al dia.
Aquí hem provat de recollir materials, guies, pràctiques, webs i recursos diversos d’educació afectivosexual, seqüenciats per a cada etapa formativa. No pretenem fer un recull exhaustiu, però sí posar a la vostra disposició aquesta web com una eina útil per al treball diari del professorat i per a la comunitat educativa en general. Web: http://www.xarxadedonesperlasalut.org/edu/eduafecsex.html
Des de la Xarxa de Dones per la Salut i el grup d’ensenyants de la Campanya pel Dret a l’Avortament Llure i Gratuït continuarem treballant per a donar suport a la formació del personal educatiu i sanitari per a dur endavant aquesta tasca, així com per a informar i sensibilitzar famílies, mitjans de comunicació i també a les institucions públiques per a que es facin corresponsables de que criatures i joves tinguin, tinguem, una bona educació afectiva i sexual.
Contacte:
Facebook http://www.facebook.com/pages/Dret-al-propi-cos/344781018885896 Twitter: @dretpropicos correu electrònic: dretpropicos@gmail.com
DOCUMENTS CLAU al llarg d’aquests anys d’activisme:
Suplement DRET AL PROPI COS, setembre 2008. 10.000 exemplars gratuíts de la Campanya pel dret a decidir. Editats per La Directa.https://www.caladona.org/avortamentlliureigratuit/Suplement_Dretalpropicos.pdf
Estudi INTERRUPCIÓ VOLUNTÀRIA DE L’EMBARÀS. Avortament: El dret de les dones a decidir. Estudi elaborat per Grups pertanyents a la Coordinadora Estatal d’Organitzacions Feministes. Edita: Coordinadora Estatal de Organizaciones Feministas. 2007. Disponible en català (http://www.xarxafeminista.org/dretalpropicos/) i castellà (http://www.nodo50.org/feministas).© Coordinadora Estatal de Organizaciones Feministas. Realitzat amb la participació de 12 grups feministes de diferents comunitats autònomes.
Recull de 5 vídeos https://www.caladona.org/avortamentlliureigratuit.html#3
Les dones decidim. Revista Ca la Dona núm.49. setembre 2005. En aquest número, la revista es centra en la celebració dels 20 anys de la llei de l’avortament https://www.caladona.org/revistescld/caladona49.pdf