El cos com a arxiva política i cultural

Per als feminismes, el cos és un espai de generació de sabers, coneixement i memòria personal i col·lectiva. Diverses generacions d’activisme l’han tingut com a brúixola en la lluita pel dret a decidir sobre el desig, la sexualitat i  la reproducció  i la identitat, i  han denunciat que segueixi sent un territori de conquesta per a la masculinitat, la violència i la guerra patriarcal, i un bé comú expropiat  per a reproduir  a les llars la força de treball explotable per a sostenir el capitalisme, el colonialisme i el patriarcat.  Des de visions feministes artístico-polítiques el cos és un espai de representació textual,  un  aparell somàtic gestionat pels diferents règims biopolítics que ens jerarquitzen segons la classe, l’ètnia, la diferència de gènere i sexual.

Per exemple, la  covid-19 ens ha imposat l’aillament, la virtualitat i la no corporalitat per cuidar-nos, i han estat les dones, les migrades, les racialitzades, les persones treballadores essencials, qui han posat el cos per sostenir la vida. Posem el cos i  esdevenim un cos col·lectiu en les mobilitzacions, accions i transformacions socials, les companyes llatinoamericanes el reinventen com a cuerpa, les defensores dels drets humans i els territoris practiquen l’«acuerparse», com acció de defensa, emancipació i cura… 

En aquesta segona sessió del cicle Archivas FF. Propostes feministes entorn de la memòria i la deconstrucció d’arxius parlarem del cos com a arxiva  política i cultural  amb tres ponents de luxe:. 

  • Isabel Franc, escriptora, activista pels drets de les persones LGBT (Lesbianes, Gais, Bisexuals i Transexuals), professora,  assagista i còmica de la ploma.
  • Bàrbara Ramajo, membre de Bollos en Teoria: Espai de debat lesbianofeminista de Caladona, i abans ho va ser de de QueroSeno, cultures i identitats lesbianes. O no?, del Grup de Lesbianes Feministes de Barcelona i de la Comissió de lesbianes de l’Eix Violeta, als anys 80. 
  • Sabrina Sánchez, dona trans, mexicana, migrada a Europa fa 14  anys. Treballadora sexual, és codirectora de la junta del Comitè Europeu pe als Drets de les Treballadores Sexuals i Secretaria de Comunicació del Sindicat OTRAS  de treballadores sexuals.    

Després comptarem amb la  Performance Gendernaut. Queering the archive. Genderhacker (20’).

DIVENDRES 26 JUNY DE 2020 / 18.30-21h La Virreina Centre de la Imatge

( Palau de la Virreina. La Rambla, 99, 08002 Barcelona. Metro Liceu-L3- i Plaça Catalunya -L1 i L3)

El cos com a arxiva política i cultural 

18.30h. Taula Rodona El cos com a arxiva. Modera: Fils Feministes. Amb la participació d’ Isabel Franc, Bárbara Ramajo i Sabrina Sánchez.

20h. Performance Gendernaut. Queering the archive. Genderhacker (20’)

Activitat presencial amb aforament limitat ( cal inscripció prèvia) i retransmesa per streaming. 

*Properament publicarem l’enllaç per inscriure’s i per veure l’streaming. –> 

https://ajuntament.barcelona.cat/lavirreina/ca/activitats/el-cos-com-arxiva/436

Aquí podeu inscriure-us a l’esdeveniment que hab creat a Facebook.

Log in with your credentials

Forgot your details?