L’Espai Infantil de Ca la dona ofereix propostes pedagògiques per a treballar el Dia Escolar de la No violència i la Pau

El 30 de gener se celebra el Dia Escolar de la No Violència i la Pau. Inicialment aquesta data es va començar a commemorar fa ja molt anys arran de la iniciativa d’ algunes docents i de diverses entitats pacifistes com una eina educativa per treballar l’educació per la pau i la resolució pacífica dels conflictes, sobre tot en centres de primària.

L’educació per la pau va més enllà d’un dia, d’elaborar coloms de la pau o de parlar dels símbols pacifistes.Per això és més adient parlar de cultura de la pau, enfront de la cultura de la guerra que emana del discurs androcèntric i patriarcal – cada cop més present en les nostres vides-, que promulga que cal “defensarse” d’un hipotètic “enemic” (guerres, atemptats i conflictes de tota mena) i que els mitjans de comunicació ens recorden quasi diàriament.

Què és la cultura de la pau? Des d’una mirada feminista la cultura de la pau és:

  • Educar en els valors universals com la solidaritat, la defensa dels drets humans,
  • Reivindicar l’ètica de les cures i l sosteniment de la vida,
  • Reconèixer les dones activistes i defensores de la pau, les dones Premi Nobel, els moviments de dones que al llarg de la història s’ha oposat a les guerres i ha promogut grups i moviments antimilitaristes i pacifistes. Significar-les i reivindicar el seu llegat històric.
  • Treballar tota mena de violències: la violència masclista, el racisme, la islamofòbia, la discriminació per raó d’orientació sexual, etc.

Totes aquestes violències són a l’origen de la fam i la misèria, de la guerra i la destrucció, de la mort i de les migracions forçoses, de la devastació dels recursos naturals i la crisi climàtica, etc. La cultura de la pau ha d’estar present dins el currículum de manera transversal i explícita. Per a això la COEDUCACIÓ n’és una eina imprescindible. No s’entenen l’una sense l’altra.

El que passa al carrer, a la família, al món, entra inevitablement a l’aula de diverses maneres. Per tant és necessari dotar l’alumnat d’informació, estratègies i recursos el més objectius possibles per tal que puguin entendre el per què dels conflictes i buscar alternatives no-violentes per a solucionar-los quan els interpel·lin directament.

El professorat hem de facilitar trencar esquemes rígids, prejudicis, estereotips vers altri perquè, ens agradi o no, també eduquem quan callem, quan evitem certs temes, o quan no intervenim davant certes actituds discriminatòries en l’entorn escolar.

“Per aconseguir la pau, cal despullar-se d’alguna cosa, no només de les armes. Potser de privilegis, d’excedents, d’injustícies, d’ambicions, d’afany de protagonisme”

Vera Grave. Antropòloga i investigadora de l’Observatori per la Pau.

“ La paz es mucho más que una toma de postura: es una auténtica revolución, un modo de vivir, un modo de habitar el planeta, un modo de ser persona”.

Maria Zambrano. Assajista i filòsofa espanyola.

Log in with your credentials

Forgot your details?