Presentació de “El miracle és viure”

El proper dia 9 de setembre es farà un acte d’homenatge per commemorar el primer aniversari de la mort de la nostra amiga i companya Montserrat Abelló en el marc de la Setmana del Llibre en Català (Avinguda de la Catedral, Espai Plaça de la Paraula, a les 5 de la tarda)

http://www.lasetmana.cat/mostrar_activitat.asp?idFormulari=2501&idFormulari2=2425

I tindrem ocasió de celebrar la publicació per l’editorial Ara Llibres del seu llibre de vivències, “El miracle és viure”.

image003

De la contraportada:

“Un segle de vida de Montserrat Abelló. Fins a l’últim dia, amb 96 anys, va escriure poesia i sobre les seves vivències, preparant aquest llibre que va deixar gairebé enllestit.

Els territoris de la infantesa: Tarragona, on va néixer prop d’un mar «més blau que en cap altre indret». Cadis. Londres, on aprèn a llegir, en anglès. Cartagena. Una joventut republicana, entusiasta, a Barcelona. El seu camí d’exili, el 1939, amb 21 anys, acompanyant el seu pare de França al Londres dels inicis de la Guerra Mundial i, un any més tard, a Xile. La construcció d’una família. La necessitat d’escriure, que ja covava de feia anys, de descobrir i afirmar la seva identitat, que de cop es manifesta amb força davant l’adversitat més íntima.

El retorn a Catalunya, el 1960, i la confrontació a un nou exili interior. El primer llibre, Vida diària, amb una veu poètica pròpia, lluny dels cànons. Els treballs i els dies com a mare, àvia molt jove, professora d’anglès i traductora. La continuïtat en l’escriptura poètica i la seva eclosió a l’escalf del moviment feminista i de l’afirmació de la llibertat individual i col·lectiva que viu el país.

Amb més de 60 anys, torna a publicar i, sobre aquests sòlids fonaments, construeix, llibre rere llibre, la seva obra poètica i, amb les seves traduccions de dones poetes en llengua anglesa, enriqueix la tradició literària catalana.

Participa activament en la vida social i literària, i encomana entusiasme a les noves fornades de poetes i d’activistes, de lectores i de lectors. Sempre al costat de la causa de les dones i de la llibertat, de la llengua catalana i de la independència de Catalunya. Fins al seu últim dia, el 9 de setembre de 2014, i molt més enllà, amb la seva poesia i amb aquest llibre que a través dels seus records recupera el fil conductor de la seva existència.”

Log in with your credentials

Forgot your details?