26gener,19h. Revolucions àrabs: visibilitat de les dones en els moviments social

dones_revolucions_arabsRevolucions àrabs: visibilitat de les dones en els moviments social – Dijous 26 de gener a les 19h al Centre Cívic Pati Llimona, bcn

Desmentint tòpics, en les recents revolucions hem pogut veure a moltes dones, amb vel o sense, manifestant-se per els carrers de les ciutats àrabs, reivindicant llibertat i el seu dret a jugar un paper protagonista en els processos de democratització dels seus països.

En realitat, la dona àrab és una gran desconeguda per la majoria dels homes i dones del nostre país. És per això que en el CTD ens ha semblat molt interessant conèixer les opinions de dues dones que, no sols des del seu treball acadèmic sinó també per les seves experiències i implicació personal, poden donar resposta a moltes de les nostres preguntes sobre la situació de la dona abans de les revolucions i del paper jugat per elles en els moviments socials.

El protagonisme ha estat sols d’una elit de dones universitàries? Com en certa manera ja va passar en els moviments de independència, passat l’entusiasme revolucionari, tornaran les dones a la seva situació anterior? Pot parlar-se d’un moviment feminista en aquestos països? En les eleccions (Tunísia, Egipte) els partits islamistes estan guanyant posicions importats, pot tenir un impacte molt negatiu per a les dones i les seus drets? Aquestes son algunes de les preguntes que ens plantegem i sobre les que esperem debatre amb:

Mònica Leiva.Periodista independent i analista especialitzada en el món àrab i musulmà. Entre 2003 i 2008 ha viscut i treballat a l’Orient Mitjà i des de llavors continua vinculada amb la zona. Entre les seves cobertures informatives hi destaquen la guerra del Líban de 2006, la crisis nuclear iraniana, el conflicte palestino-israelià, el setge de Gaza i, més recentment l’inici de la revolta a Síria. Entre els mitjans més habituals amb qui col·labora s’hi troben la Cadena SER i el diari ARA.

Yolanda Aixelà Cabré.De 1999 a 2001, fou Conservadora al Museu Etnològic de Barcelona. De 2001 a 2008, fou Professora Titular d’Escola Universitària a la Universitat d’Alacant. Des de 2008 és Científica Titular a la Institució Milà i Fontanals on investiga en diferents programes interdisciplinaris. Ha realitzat treball de camp a Egipte, Marroc, Guinea Equatorial i Espanya. Ha participat a diferents projectes de recerca sobre migracions, musulmans, africans, multiculturalisme i canvis socials a l’Àfrica subsahariana, sempre des d’una perspectiva de gènere. Ha estat professora visitant al SOAS, Gran Bretanya i al Laboratoire d’Anthropologie Sociale – CNRS- EHESS, França (juliol 2003). És vicepresidenta de la ONG, CEIBA.

Dia i hora: Dijous 26 de gener a les 19h

LLOC: Centre Cívic Pati Llimona, Carrer de Regomir, 3. Baixos.

Organitza: Centre de Treball i Documentació amb la col·laboració de Ca la Dona

http://www.cetede.org/spip.php?article304&lang=ca

Log in with your credentials

Forgot your details?