La Bonnemaison és nostra!
La Bonne amenaçada una vegada més. Entre totes podem fer que sigui l’última!
Benvolgudes sòcies, amigues, simpatitzants i companyes,
Precipitadament ens veiem en la necessitat de convocar una assemblea informativa el dijous dia 28 de Febrer a les 18.30 a la Sala Rosa Vallespí amb un únic punt en l’ordre del dia:
-Resposta davant les Condicions que la Diputació de Barcelona vol imposar en la renovació del Conveni de cessió d’espais al Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison, La Bonne, per tant a totes les que en fem ús.
Aquest conveni s’inicià l’any 2003, quan 80 entitats del moviment de dones vam signar un manifest reclamant que l’ús de l’edifici que Francesca Bonnemaison va crear per a l’Institut de Cultura i la Biblioteca Popular de la Dona, retornés als usos per als quals fou creat, tal com es va determinar en la cessió de l’espai feta l’any 1940 a la Diputació de Barcelona. Això va donar inici al projecte del Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison, la Bonne.
Però des dels seus inicis, la seva existència sempre ha estat qüestionada per la Diputació, que prefereix que unes instal·lacions com aquestes, en ple centre de la ciutat de Barcelona, serveixin per a llogar-les per a esdeveniments (per tant privatitzar-los) o bé per activitats pròpies que res tenen a veure ni amb les dones ni amb els feminismes.
Com recordareu en l’anterior renovació de conveni ara fa 4 anys, la Bonne va fer una crida a totes les sòcies i entitats vinculades: “La resurrecció de Francesca Bonnemaison. Ni un metre quadrat menys per les dones”.
En aquella ocasió per part de l’Àrea de Logística i Patrimoni de la Diputació, volien d’una banda treure una de les plantes de la Bonne i de l’altra eliminar l’accés a l’ús dels teatres; quan el conveni inicial del 2003, el que contemplava era l’ampliació progressiva d’espais per al CCDFB i no la restricció. Això culminava el pla iniciat dos anys abans per part de la Diputació, per eliminar el projecte del Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison amb la retallada del 90 per cent de la subvenció, que la Diputació assignava per garantir l’estabilitat del projecte de la Bonne i sobretot els sous del personal d’estructura que és qui facilita i garanteix que les entitats puguin fer ús de les instal·lacions. Tot i que vàrem aconseguir que es fessin enrere amb el tema dels espais, l’aportació econòmica mai s’ha restituït i això ha fet que la Bonne s’hagi hagut de reinventar i passar per moments de molta precarització. Això també ha fet que en els darrers anys, com bé sabeu, totes les entitats feministes que han volgut utilitzar aquests espais, hagin hagut d’assumir uns costos per a la gestió, l’assistència tècnica, la seguretat, que la Bonne ja no podia assumir sense aquesta subvenció.
Enguany, s’havia de renovar el conveni i coincidia amb els 15 anys de la Bonne, un projecte el dia d’avui consolidat tot i les adversitats, ja que hem teixit col·laboracions amb més de 60 organitzacions i és un moment de gran projecció i reconeixement, en coherència a més amb el moment històric que vivim, on un espai com el de la Bonne, hauria de ser inqüestionable. Per això estàvem convençudes que aquesta renovació seria en acord amb el moment del projecte.
Però això no ha estat així. La Diputació ens ha fet arribar l’esborrany del nou document amb una proposta que considerem alarmant, inacceptable i amb grans dosis de violència institucional.
Hem mantingut reunions amb el personal tècnic i polític i la resposta ha estat esfereïdora: ens proposen reduir encara més el termini, precaritzar-nos encara més.
La proposta que ens han fet, és fer un conveni a 2 anys i unes condicions encara més restrictives per a l’ús dels teatres i del pati, amb tot un seguit de normatives de control de les nostres activitats. No només a nosaltres, com a part del projecte, sinó també a les més de 7000 persones i a les més de 60 entitats i col·lectius que fan ús d’aquests espais: com un lloc de pertinença i referència cultural per les dones i els feminismes diversos en aquesta ciutat.
Per tot això, considerem que cal replantejar de nou la relació amb la Diputació, fer pública aquesta situació, denunciar-la i emplaçar als responsables polítics, en aquest cas al Diputat delegat de Presidència, Serveis Generals i Relacions amb la ciutat de Barcelona, Jordi Martí i a qui correspongui, a que es doni una solució satisfactòria a aquesta situació.
La Bonnemaison és nostra, per tant, exigim un conveni d’un mínim de 15 anys, una dotació econòmica que garanteixi que les entitats no hagin d’assumir les despeses de gestió d’un edifici que els hi pertany i en definitiva una solució digna per un projecte com el de la Bonne, que és el paraigua de moltes més.
Per això us convoquem a donar suport al nostre projecte davant aquesta mostra de violència institucional, que ara s’adreça cap al CCDFB, La Bonne, però que, en definitiva, és un atac contra els indrets de participació autònoms de les dones.
Després de lluitar per mantenir aquest espai viu per tal que totes les dones puguem crear, reunir-nos i produir cultura, enguany, 15 anys després del nostre naixement, exigim una solució digna i definitiva per al bon ús de l’Edifici Bonnemaison.
Us esperem el dia 28 a la Bonne!!