7/09::. Manifestació “Lluita per l’Amazones”

Manifest contra el govern de Bolsonaro i tot el sistema polític i econòmic internacional responsable de la tragèdia ambiental a l’Amazònia

 

Des de Ca la Dona donem suport a les ‘Mujeres Brasileñas contra el fascismo BCN’ i us convidem a totes a anar a la manifestació “Lluita per l’Amazonas” el dissabte 7 de setembre a les 18h.

Manifestació "Lluita per l'Amazonas"

(traduït del portuguès de Mujeres Brasileñas contra el fascismo BCN)

Al mateix temps que es consumeixen focs a boscos a Angola, Zàmbia, Congo i Sibèria, el Brasil, l’Amazones i el Pantanal.

Vivim una tragèdia ambiental sense precedents. Els incendis, que han estat arrasant la selva amazònica des de fa aproximadament un mes, tenen un fort impacte, principalment en la biodiversitat i la vida de les poblacions locals en perill greu, com els indígenes. A més, els experts asseguren que provocaran canvis climàtics irreversibles a tot el món.

Tenint en compte la gravetat d’aquesta situació, nosaltres, l’Assemblea de Dones Brasileres Contra el Feixisme (MBCF), expressem públicament la nostra repudiació total al desmantellament promogut pel president Jair Bolsonaro i el seu equip de totes les polítiques de protecció del medi ambient que s’havien construït a les gestions. anterior Poc després d’assumir la presidència, Bolsonaro va determinar retallades dràstiques de fins al 95% en el pressupost del Ministeri de Medi Ambient, cosa que ha provocat una destrucció més gran de l’ecosistema durant els últims mesos.

Avui el món mira increïblement les imatges de les cremades, però cal recordar que res del que passa no es pot considerar una sorpresa. Des de la seva campanya electoral, Bolsonaro ha promès reforçar l’agroindustria i l’extractivisme, que al seu torn serveixen els interessos econòmics internacionals per explotar tots els recursos de la regió amazònica.

Durant els seus primers vuit mesos al càrrec, “el capità motoserra”, segons ell mateix, va dir que era partidari de “assegurar” multes ambientals i “netejar” l’estat de vigilància ambiental Ibama. De gener a abril d’aquest any, el nombre d’operacions d’aquesta agència de seguiment de la desforestació va caure un 58% respecte al mateix període de l’any passat.

Com a resultat, els brots d’incendis van augmentar un 83 per cent des del 2018. Preguntat sobre l’acceleració de la desforestació d’Amazones, Bolsonaro va cridar a mentidors de dades científiques i es va burlar de preocupacions que van manifestar els experts.

A més, des que va assumir la presidència, Bolsonaro ha alliberat l’ús de 262 pesticides, molts dels quals estan prohibits a Europa i als Estats Units. Ha estat atacant constantment els drets dels pobles indígenes, arribant a l’absurd de transferir el tema de la delimitació de les seves terres al Ministeri d’Agricultura.

“No demarcaré un centímetre quadrat addicional de terres indígenes”, va dir obertament. Tota la biodiversitat de l’Amazones és conservada pels pobles nadius. Si no hi hagués indi al bosc, no hi hauria bosc, si no hi hauria indi beure, pescar i banyar-se al riu. , no hi hauria riu.

De la mateixa manera, els atacs a petits agricultors i els conflictes al camp només es podran incrementar amb el pas de la llei d’armes de foc rural. Milers de famílies  que utilitzin tècniques com l’agroecologia i l’agroforesteria, produint menjar sense pesticides i en equilibri amb el medi ambient, seran encara més vulnerables a les amenaces i persecucions.

Encara més greu són les notícies dels mitjans de comunicació que, sota els auspicis del discurs i les polítiques de Bolsonaro, els incendis van tenir al darrere una acció coordinada dels grans agricultors i presa de terres de la regió, l’anomenat “Dia del Foc”. Hem d’investigar amb molta diligència, sense actuar com ha fet el president: negar les dades científiques, acomiadar els que opinen críticament o culpar les ONG de protecció ambiental.

El context actual del Brasil és un d’inseguretat en tots els àmbits, promogut per un govern que fomenta de forma reiterada la violència, especialment la violència institucional, contra el medi ambient, poblacions desfavorides com dones, indígenes, negres i LGTBI.

Més que resar per l’Amazones, cal fer acció. Deixem de tolerar l’extrema dreta brava, que anima i legitima les accions   eixistes, per part d’un president que no està totalment preparat per ocupar aquest càrrec, però que també respon a   es exigències dels governs i de les grans corporacions internacionals. És urgent acabar amb el consumisme desenfrenat dels països enriquits i impulsar una transformació en tots els àmbits de la societat. Tots som responsables d’aquesta tragèdia ambiental, així que és hora de lluitar si volem preservar l’Amazònia i la supervivència de la nostra espècie.

Aprofitem l’ocasió per declarar el nostre suport i unir forces amb la vaga mundial del clima el 27 de setembre.

Manifestació “Lluita per l’Amazones”

Dones brasileres contra el feixisme (MBCF)

L ‘acte central serà Dissabte 7 de setembre a la pl. Sant Jaume, a les 18 h, però hi haurà una rua a les 17:30 h, que vindrà de la Pl. Reial i farà pujar el carrer Ferran  fins arribar a la pl. sant jaume. Hi haurà música, dansa, poesia, teatre, capoeira, perquè si no podem expressar la nostra cultura, no és la nostra revolució.

#Brasil #Artivismo #SaveAmazonia #ForaBolsonaro

Plaça Sant Jaume – Barcelona

Log in with your credentials

Forgot your details?