Dones x Dones donem suport a la plataforma “Desmilitaritzem l’Educació”

Davant la situació actual de la guerra contra Ucraïna, ara més que mai, tornem a exigir a les entitats responsables del Saló d’Ensenyament, que mantenir un estant on l’exèrcit pugui continuar captant les i els nostres adolescents i animar-los a formar part de la carrera militar, ens sembla del tot contrari a la nostra posició antimilitarista.

Ara, més que mai i sempre hem de treballar per buscar eines i estratègies no violentes. Hem de continuar avançant per una educació per a la pau, no per una educació on els referents de la seguretat humana siguin els exercits.

CAP EXERCIT DEFENSA LA PAU!
Cap home, cap dona, cap soldat, per a les guerres!

MANIFEST

Si no volem la guerra eduquem per la pau: Espais educatius lliures d’exèrcits i armes

Manifest 2022:

  • L’exèrcit torna a ser present al Saló de l’Ensenyament contravenint tots els acords democràtics i resolucions parlamentàries.
  • Desmilitaritzem l’Educació denuncia que el reclutament a joves en espais educatius contribueix a encoratjar discursos bel·licistes i és un intent de “normalitzar” la guerra, la violència i la indústria militar com a mecanismes de resolució de conflictes.

Barcelo, 16 de març de 2022

Any rere any veiem com l’exèrcit torna a ser present al Saló de l’Ensenyament de Barcelona. Aquesta decisió contravé d’una manera flagrant La Llei de Foment de la Pau de 2003, la Moció 55/XI sobre la Desmilitzarització de Catalunya aprovada el 14 de juliol de 2016 pel Parlament de Catalunya, així com l’Acord del Plenari del Consell Municipal de Barcelona de 26 de febrer de 2016.

Tots aquests acords institucionals van ser aprovats per majoria absoluta. Així doncs, com cada any també des de 2008 la Campanya Desmilitaritzem l’Educació hi som de nou per defensar una educació basada en el foment de la cultura de la pau, el diàleg, la convivència i l’antimilitarisme.

La Campanya representa la confluència de més de cent entitats i organitzacions educatives i de l’àmbit del foment de la pau que aspiren a assolir un món més just i segur per tothom, però no a través de les armes, sinó cobrint les necessitats bàsiques de totes les persones.

Enguany, a més, la presència de l’exèrcit s’ha confirmat en altres espais educatius i de formació com l’Espai de l’Estudiant de Valls, la Expo Jove de Girona i la Fira Forma Ocupa de Lleida contravenint els codis ètics d’expositors de cadascun dels espais firals.

En aquests moments, la guerra a Ucraïna mostra més que mai la necessitat d’Educar per generar pensament crític envers la indústria de la guerra i el complet militarista actual, encoratjat per bona part del discurs bel·licista reflectit en els mitjans de comunicació que ens porta la guerra, la destrucció, el patiment i la mort.

És per això que avui tornem a ser aquí per manifestar el nostre més profund rebuig a la campanya de propaganda i de reclutament de joves per part de l’exèrcit al Saló de l’Ensenyament.

Les polítiques estatas aboquen a un món cada vegada més militaritzat: despesa i indústria militar en augment -l’any 2020 la despesa militar va arribar a gairebé 2 bilions de dòlars, comparat amb els 1,7 bilions de dòlars de 2016-; comerç d’armes a païssos en conflicte bèl·lic; militarització de les fronteres; recursos públics destinats a la R+D militar; i persecució creixent dels objectors de consciencia arreu.

I a conseqüència d’això, veiem com milions de persones han de fugir de casa seva pels conflictes armats. El desplaçament forçat continua assolint nous rècors i no para d’augmentar: més de 82 milions de persones han de marxar del seu país per la inseguretat que pateixen, i augment acada dia amb la guerra a Ucraïna.

En aquest context de violència , els exèrcits no són pas la solució, sinó tot el contrari: són part del problema, no només no han aportat seguretat sinó que no paren d’augmentar les persones desplaçades degut a la inseguretat que pateixen. La violència màxima s’acarnissa en les dones que pateixen agressions, violacions i vexacions de tot tipus. En tota guerra, en tot conflicte bèl·lic, el cos de la dona esdevé camp de batalla. Per tant, les nostres denúncies i reivindicacions, cada vegada tenen més ressó i un major suport social.

Denunciem que Fira de Barcelona, el Departament d’Educació i el Departament de Recerca i Universitats hagin decidit acollir un any més un estand de l’exèrcit al Saló de L’Ensenyament.

Així mateix, denunciem la connivència, la inacció i la complicitat de les administracions públiques (Generalitat de Catalunya i Ajuntament de Barcelona), per no defensar i aplicar les mocions i resolucions aprovades contràries a la presència militar a espais educatius, de formació o de lleure i les interpel·lem a que expliquin aquesta abdicació de responsabilitats.

La presència de l’exèrcit en un Saló de l’Ensenyament és un pas més en la normalització del militarisme, mentre s’impedeix el debat sobre el model de defensa i de seguretat que la societat necessita. La violència només porta a més violència. Per això defensem la resolució no-violenta dels conflictes, i els mecanismes de prevenció, mediació i cooperació.

Si no volem la guerra eduquem per la pau

Manifestem el nostre rebuig a la presència de l’exèrcit al Saló de l’Ensenyament de Barcelona.

LES ARMES NO EDUQUEN, LES ARMES MATEN

SI NO VOLEM LA GUERRA EDUQUEM PER LA PAU

Demilitaritzem l’Educació

http://desmilitaritzem.blog.pangea.org/

Log in with your credentials

Forgot your details?