- Més de 60 grups i col·lectius feministes signen un manifest per mostrar el seu rebuig vers l’allau de violències masclistes denunciades en els darrers mesos aquest estiu i donen suport a les iniciatives i accions que s’estan duent terme.
- Denuncien, però els discursos merament policials i punitius així com el tractament irresponsable d’alguns mitjans de comunicació i la falta de responsabilitat política per manca d’actuacions i de prevenció sobre les violències masclistes.
- Denuncien una violència estructural i continuada sobre la que el moviment organitzat de dones i col·lectius feministes hi treballen des de fa dècades.
Barcelona, 19 de setembre de 2019.- Més de 60 grups i col·lectius feministes, moviments socials i culturals, sindicats i grups polítics, i més de 150 persones a títol individual signen un manifest impulsat per Ca la Dona, Novembre Feminista, Dones x Dones i la Xarxa Feminista, per rebutjar les violències masclistes que han colpejat les dones aquests últimes mesos i per manifestar la necessitat d’ enfortir i consolidar i l’autoorganització feminista com a resposta a aquestes violències estructurals.
En el manifest ‘Davant les violències masclistes, autodefensa feminista’ expressen el seu suport a totes les iniciatives i accions que s’estan duent a terme als barris, pobles i ciutats de Catalunya. Recalquen el treball que s’està fent des de fa anys des dels diferents i diversos moviments feministes per visibilitzar aquestes violències i denunciar que no són fets aïllats, sinó que responen a un mandat patriarcal basat en les relacions de poder perpetuades en la nostra societat. Violències patriarcals que afecten a les dones de forma diferent en funció de múltiples factors com el racisme, l’estatus migratori, la edat, situació sòcio-econòmica familiar, diversitat funcional física, psíquica o sensorial, orientació sexual, identitat o expressió de gènere. Aquesta feina no només s’ha fet sortint als carrers, sinó també amb accions, intervencions i propostes per l’abordatge integral de les violències masclistes atenent a les diversitats, donant respostes i creant nous espais de suport i informació.
Exigeixen que les polítiques publiques i la societat en general posi l’accent en la prevenció, ja que moltes vegades les violències masclistes i el rebuig social que generen són utilitzades per a enfortir discursos i polítiques merament policials i punitives, generant una política de la por vers les dones i la seva seguretat com si es tractés d’un estat d’emergència. La situació s’agreuja encara més pel tractament masclista d’aquests temes i la re-victimització de les supervivents en els mitjans de comunicació. Aquestes polítiques no serveixen si no van acompanyades amb accions per una educació afectiva i sexual que posi el focus en canviar el model de masculinitat imperant, que inclogui, sense estereotips ni discriminació de cap mena, les diversitats sexuals i les diferents identitats i expressions de gènere.
El manifest és el punt de sortida del procés de preparació de la jornada del 25 de novembre, Dia Internacional per l’eliminació de les violències vers les dones i les nenes, que anualment convoca Novembre Feminista de Ca la Dona a Barcelona.
El 25 de novembre és una data emblemàtica en què els moviments feministes de tot el món s’uneixen per denunciar i mobilitzar-se davant les violències masclistes. Enguany, dones, lesbianes i trans feministes de Catalunya s’organitzaran per tal de mobilitzar-se massivament i alhora continuar enfortint l’auto-organització feminista amb experiències, propostes, reflexions i esforços col·lectius per l’erradicació de les violències masclistes a Catalunya i arreu.
Enguany es farà una crida a dones, lesbianes i trans feministes per preparar una resposta unitària, contundent i multitudinària.
Novembre Feminista és un projecte de Ca la Dona que treballa per erradicar les violències vers les dones i les nenes. El grup va néixer al 2015 com un espai de confluència de dones i col·lectius donant continuïtat el treball de grups i xarxes feministes que s’han construït a Ca la Dona des de fa més de 30 anys.
Per a més informació i entrevistes contactar amb comunicacio@caladona.org
Comments are closed.
[…] Aquí pots trobar la Nota de Premsa […]