PERSITIR I RESISTIR. De la persistència i la resistència

Un article d’opinió de Vicky Moreno, activista feminista antimilitarista de Dones x Dones. 4 d’agost de 2023

He fet una adaptació dels termes:

Persistir: ve de la paraula llatina “persistere”, mantenir-se ferma en les decisions que s’han pres.

Resistir: de la paraula llatina “resistire”, plantar cara i posar els cossos davant allò que creiem; davant qualsevol injustícia social, política, econòmica… Mostrar-se dempeus una i una altra vegada malgrat els contratemps i sempre des del diàleg i la no violència.

La Mercè Otero m’ha ensenyat que cal cercar la etimologia dels mots. I això és el que he intentat fer per començar aquesta opinió tot i que he adaptat els termes. Pel que fa la persistència i resistència, Això es el que hem estat fent durant més d’un any i mig, Dones x Dones, cada dijous a la Plaça de sant Jaume. Ens trobem amb la nostra pancarta:

FEMINISTES  CONTRA LES GUERRES, Justament davant les tanques de l’Ajuntament de Barcelona. Cada dijous de les 19 h a les 19.30, en silenci. Un silenci que és alhora una manifestació de rebuig contra la guerra de Rússia cap Ucraïna, però també un rebuig contra qualsevol atac als drets de les dones sigui en el país que sigui. Ja sigui a l’Iran, a Palestina, a l’Afganistan, al Sudan… a qualsevol país on els drets i les llibertats de les dones són vulnerats de manera violenta i sistemàtica.

ÉS UN REBUIG persistent contra qualsevol acció armamentista i violenta perquè sabem que les violències en qualsevol país on hi ha guerra o un conflicte armat, són les dones les que reben un plus afegit a la violència que de per se s’implementen amb les guerres. Un plus afegit sobre els seus cossos, on s’expressen tota les diversitats de violències: les sexuals, els assetjaments sexuals, la tracta, segrestos, detencions, violència directa davant qualsevol tipus de manifestació… contra el règim autoritari imposat sigui on sigui.

ÉS UN REBUIG contra la carrera armamentística en la que estan implicats bona part dels governs d’Europa, dels EUA, de Xina, d’Israel, entre molts altres, i entre ells també l’Estat Espanyol que continua augmentant el seu pressupost en defensa en detriment de les necessitats socials urgents : vida digna, habitatge, treball, dret a la ciutadania…

Em quedo curta nomenant els drets socials perquè queden en el darrer lloc de una llista incomplerta, mentre que augmentin les despeses de la il·lògica de la guerra.

ÉS UN REBUIG: a qualsevol solució que passi per les armes i la violència.

És una declaració de principis de persistència i resistència en la que continua el nostre activisme persistent:

  • Donarem suport a les iniciatives de pau i resolució dels conflictes on les veus i experiències de les dones siguin protagonistes.
  • Estarem al costat de les persones desertores davant les guerres i el militarisme.
  • Donarem tot el nostre suport a les dissidències contra les guerres i els col·lectius que s’hi oposen: LGTBIQ+, feministes anticapitalistes, antirracistes, antimilitaristes…
  • Continuarem manifestant-nos en silenci com a la millor eina de resposta contra el militarisme i les guerres.

I continuarem clamant
 que la millor eina per
transformar la lògica de la guerra és cuidar
la vida i tenir-ne cura

Log in with your credentials

Forgot your details?