Regal de la Ruta Pacífica de las Mujeres a Ca la Dona

Mireia i Montse amb l'Informe ...cap al Centre Documentació de Ca la Dona!Les dones de la Ruta Pacífica de las Mujeres han presentat a Barcelona l’Informe La verdad de las mujeres. Víctimas del conflicto armado en Colombia, resultat del projecte de Comisión de Verdad y Memoria de Mujeres Colombianas, una comissió inèdita al món: des de les veus de les dones. Elles  han elaborat aquest extens informe (Volum I, Volum II i InformeResum) després 2 anys de treball recollint testimonis de dones de tot el país que han estat víctimes de violacions dels drets humans, i de la mà de Marina Gallego Zapata ha arribat al Centre de Documentació de Ca la Dona!

L’endemà de la presentació pública de l’informe (9/12 pati llimona), l’ICIP va organitzar una jornada de treball a porta tancada L’esperança d’un altre futur: memòria i veritat de dones colombianes , en la que Mireia Bofill i Montse Cervera hi van participar juntament amb una trentena de dones. A Ca la Dona, a través de Dones x Dones, mantenim una estreta relació amb les companyes de la Ruta Pacífica de las  Mujeres i d’aquí el regal!

* Es tracta d’una sistematització amb 1.000 testimoniatges de dones víctimes: una experiència feta des de la base, protagonitzada per les dones i que posa les seves veus en el centre del procés de construcció d’una veritat col·lectiva de la història recent de Colòmbia.

* Les dones víctimes que van decidir confiar el seu testimoniatge a aquesta Comissió esperen que les seves paraules i les seves històries més íntimes contribueixin al fet que a Colòmbia el dret a la pau i a una vida sense violències es faci realitat. Que aquesta memòria de la veritat de les dones sigui part de polítiques de reconstrucció del teixit social.

* Per a les dones participants d’aquesta Comissió la pau no pot ser, després de 60 anys de conflicte, un desig ben intencionat i ingenu, sinó una exigència social, moral i política.

informe_laverdaddelasmujeresTomo I https://www.dropbox.com/s/1hdswihh96smcxe/Tomo%201.pdf

Tomo I https://www.dropbox.com/s/ttmgmru25rgypw4/Tomo%20II.pdf

Resumen ejecutivo https://www.dropbox.com/s/e0uw9l1g0zsusfl/ResumenInformeComunicaciones.pdf

o tots 3 documents en un arxiu comprimit per descarregar: http://www.rutapacifica.org.co/comision.html

Elena Grau,  ha participat com a investigadora en la redacció de l’informe. Llegiu el seu artícle La pau amb les dones a Colòmbia, publicat al Bloc de l’Institut Català Internacional per la Pau, sobre l’informe en el moment de la presentació a Bogotà…. “D’aquest estudi es desprèn que les dones han estat convertides en objectiu militar pels actors armats –paramilitars, guerrilla i exèrcit- durant el llarg conflicte armat de més de cinc dècades a Colòmbia.  Que la violència contra elles, i en particular la violència sexual, ha estat una estratègia de terror que ha facilitat l’expulsió i el desarrelament de les comunitats i les poblacions per tal d’aconseguir el control dels territoris amb la finalitat d’obtenir grans beneficis de l’explotació agrícola o minera.” +

Log in with your credentials

Forgot your details?