UPWC demana l’alliberament immediat de Khitam Saafin i de Khalida Jarrar

UPWC demana l’alliberament immediat de la seva Presidenta Khitam Saafin i  de Khalida Jarrar,  membre del Palestinian Local Council –PLC-

 

La Unió de Comitès de Dones Palestines condemna enèrgicament l’arrest i la detenció de la seva Presidenta Khitam Saafin  i la membre del Consell Legislatiu Palestí Khalida Jarrar.

Saafin i Jarrar van ser detingudes per les Forces d’Ocupació israelianes que van envair les seves llars a Ramallah a través d’incursions abans de l’alba el 2 de juliol de 2017. Posteriorment les dues van ser portades a un centre de detenció a la presó de Ofer per ser interrogades durant 30 minuts abans de ser acompanyades  a una petita cel·la de presó sense finestres durant quatre hores. A les 16:00 hores del mateix dia, les dues van ser traslladades a la presó de HaSharon, una de les dues presons on estan detingudes desenes de dones palestines.

La Sra. Khalida Jarrar és membre del Consell Legislatiu Palestí (PLC) i membre de la Junta Directiva de Addameer. Ha estat directora de la Comissió de Presoners del PLC des de 2006 i va ser nomenada membre del Comitè Nacional Palestí per al seguiment de la Cort Penal Internacional. Jarrar ha estat blanc de les forces israelianes en els últims anys. Va ser alliberada de la presó al juny de 2016 després d’haver complert més d’un any de presó, inclòs un mes de detenció administrativa.

La Sra. Khitam Saafin, que va rebre una ordre de tres mesos de detenció administrativa el 9 de juliol de 2017, és la Presidenta del Comitè de la Unió de Dones Palestines. En ocasions ha participat en diversos esdeveniments mundials, com el Fòrum Social Mundial, que vincula les lluites de les dones a nivell internacional amb la lluita de les dones palestines per l’alliberament nacional i social.

UPWC creu que Jarrar i Saafin estan sent il·legitimament atacades i castigades per les autoritats d’ocupació israelianes com a resultat del seu important treball de promoció i protecció dels drets humans dels presos polítics palestins, especialment durant la vaga de fam de 41 dies que va començar el passat 17 d’abril de 2017. A més, la persecució dels membres del Consell Legislatiu palestí i dels líders de la societat civil ha de considerar-se en un context més ampli d’intents sistemàtics per part de l’ocupació israeliana de reprimir a la societat civil palestina. Els crims comesos contra la població palestina evidència, que aquesta repressió, pot veure’s en el creixent nombre de membres del Consell Legislatiu palestí (actualment 13 a la presó), defensors de drets humans i capdavanters de la societat civil detinguts diàriament per les forces d’ocupació israelianes.

L’arrest i la detenció de Jarrar i Saafin constitueixen una ingerència il·legítima i greu en una sèrie de drets fonamentals en virtut del dret internacional dels drets humans, com ara: el dret a la lliure determinació (article 1, PIDCP), el dret a la llibertat d’expressió 19, ICCPR), el dret a la llibertat de reunió (article 21, PIDCP) i el dret a la participació política (article 25, PIDCP). A més, el treball pacífic de Jarrar i Saafin per promoure, protegir i afavorir els drets humans i les llibertats fonamentals de Palestina les inclou en el marc de  les proteccions dels drets humans de  la Declaració de les Nacions Unides sobre els Defensores dels Drets Humans.

La Unió de Comitès de Dones Palestines:

1) Demana al Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR) que pressioni al govern israelià perquè alliberi immediatament a Jarrar i Saafin.

2) Instar al CICR a que treballi d’acord amb la seva missió i deures i ofereixi protecció als presoners i detinguts palestins com s’estipulen els acords internacionals.

3) Exhorta al CICR a responsabilitzar a l’Ocupació israeliana per les seves violacions dels drets humans i del dret internacional humanitari, i obligar al govern  d’Israel a complir amb els tercers i quarts Convenis de Ginebra relatius als presoners i detinguts palestins.

4) Instar al CICR a adoptar una postura clara sobre la detenció administrativa com a crim de guerra i crim de lesa humanitat pel seu caràcter generalitzat i sistemàtic, així com ser considerada com una forma de tortura psicològica.

Union Palestinian Woment Comittees

11 de juliol de 2017

Log in with your credentials

Forgot your details?