Nota de prensa sobre les detencions administratives d’Israel

La Detenció Administrativa que practica Israel a Palestina és, segons les organitzacions de solidaritat, una violació dels drets humans i el dret internacional humanitari.

 

L’Estat d’Israel utilitza un buit legal que li permet arrestar de forma massiva a població palestina al·legant motius de “seguretat”. La detenció administrativa és un règim que permet empresonar civils de forma indefinida sense acusació formal, sense proves i  sense tenir dret a un judici just.

Aquest tipus d’arrest constitueixen una ingerència il·legítima i greu en una sèrie de drets fonamentals en virtut del dret internacional, com  ara: el dret a la lliure determinació, el dret a la llibertat, el dret a la llibertat de reunió i el dret a la participació política. Amnistia Internacional, a més, afirma que, la despiadada política israelí d’empresonar a persones per temes polítics és una flagrant violació del IV Conveni de Ginebra.

Un grup de manifestants convocades per Coalició Prou Complicitat amb Israel – CPCI-  la Comunitat Palestina a Catalunya i la Red de Solidaridad contra la Ocupación en Palestina –RESCOP- s’han concentrat aquest matí davant el Consulat d’israel a Barcelona per demanar que aquest estat tregui del seu règim jurídic la figura de la  detenció administrativa perquè es considera un crim de guerra i de lesa humanitat pel seu caràcter generalitzat i sistemàtic, així com, una forma de tortura psicològica.

El grup de manifestant, envoltades de mossos d’esquadra i policia secreta, també han demanat  l’alliberament de Khalida Jarrar, membre del Consell Legislatiu Palestí (PLC), que va rebre una ordre de sis mesos de detenció administrativa el 12 de juliol de 2017 i Khitam Saafin, Presidenta del Comitè de la Unió de Dones Palestines també coneguda per la seva vinculació a les lluites de les dones a nivell internacional que va rebre una ordre de tres mesos de detenció administrativa el 9 de juliol de 2017.

Segons l’Associació de suport als presoners i de drets humans –Addameer, Israel té segrestades aproximadament 700 persones sota detenció administrativa. Nacions Unides ha fet crides en reiterades ocasions a aquest estat per a demanar-li que posi en llibertat a totes les persones empresonades sense càrrecs sota detenció administrativa. També, segon aquesta organització,  el passat juny l’exèrcit d’Israel va detenir 388 palestins a Cisjordània, Gaza i Jerusalem de les quals 6 eren dones i 70 joves menors de edat. Aquesta  xifra s’afegeix als més de 6.000 persones palestines empresonades per temes polítics a les presons d’Israel.

Coalició Prou Complicitat amb Israel – CPCI-

Comunitat Palestina a Catalunya

Red de Solidaridad y Contra la Ocupación en Palesrina – RESCOP-

Barcelona, 18 de juliol de 2017.

Log in with your credentials

Forgot your details?