7- 21/06:: Exposicions literàries a Ca la Dona: Montserrat Abelló i Caterina Albert (“Víctor Català”)

La Institució de les Lletres Catalanes promou les exposicions literàries com a instrument per a la difusió del fet literari i la lectura, dels escriptors i les seves obres. Aquest mes de juny, a Ca la Dona tenim la oportunitat d’acollir dues de les seves grans exposicions: Montserrat Abelló i Caterina Albert (“Víctor Català”)

DATES: 7- 21 JUNY

LLOC: CA LA DONA

HORARI: de dilluns a dijous, de 10 a 14h i de 16 a 20H

Ñ

  • Exposició «Montserrat Abelló. “Visc i torno a reviure”» MontserratAbello_capcºalera

«Visc i torno a reviure, cada poema, cada paraula. Estimo tant la vida que la faig meva moltes vegades» és la divisa de la poeta i traductora Montserrat Abelló (Tarragona, 1918 – Barcelona, 2014) que solia llegir en començar cada recital.

Aquesta exposició itinerant pretén fer un recorregut significatiu per la trajectòria vital i literària de la poeta: la seva infantesa i l’aprenentatge de l’anglès a Londres, l’exili a Xile durant gairebé vint anys i la formació de la seva família, el retorn a Barcelona l’any 1960 i, finalment, la incorporació i implicació a la societat literària catalana i la defensa dels drets de les escriptores, la traducció de poetes anglosaxones –entre d’altres, Sylvia Plath, Adrianne Rich o Anne Sexton- i la publicació continuada dels seus poemaris, reunits fins l’any 2002 al volum Al cor de les paraules. Treballadora incansable, la seva tasca va merèixer premis i distincions, entre els quals el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes i el Premi nacional per la seva trajectòria artística. Els seus darrers tres poemaris són: Memòria de tu i de mi (2006), El fred íntim del silenci (2009) i Enllà del parlar concís (2014). La seva obra ha estat traduïda en volums antològics al castellà, al romanès i l’hebreu i ella mateixa va autotraduir-se a l’anglès: Fifty Love Poems.

  • Exposició itinerant “Caterina Albert/Víctor Català”

CARTELL_VC2_BEl 2016 és l’Any Caterina Albert/ Víctor Català, on es commemoren els 50 anys de la seva mort. Caterina Albert i Paradís, coneguda pel seu nom de ploma Víctor Català « (l’Escala, 11 de setembre del 1869- 27 de gener del 1966).

Caterina Albert és poeta, narradora, novel·lista i autora teatral. És una de les veus més representatives del modernisme. Va haver d’adoptar un pseudònim masculí, Víctor Català, per tal de poder formar part del panorama literari i desenvolupar la seva obra amb més llibertat. El 1905 es consagra com a escriptora amb la novel·la Solitud.

Dins del conjunt d’actes en homenatge a l’autora, la Institució de les Lletres ha creat una mostra de petit format, on es fa un recorregut per la vida i obra de l’artista, des de les influències familiars i els primers passos com a escriptora, fins als darrers homenatges que se li van retre en vida.

Us esperem,

Amb la col·laboració de:

ilc_h2

Log in with your credentials

Forgot your details?