Arrenca la 28a Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona

Programa de l’1 al 14 de juny a Filmin

Inaugura la Mostra

 Worlds of Ursula K. Le Guin de Arwen Curry

Disponible gratuïtament a Filmin de l’1-6-20 a las 19h al 2-6-20 a las 19h

Tràiler

Les crisis actuals fan evident la caducitat definitiva del model capitalista, extractivista, racista i masclista. Es fa necessari tornar a les veus de qui, com Ursula K. Le Guin, proposen d’imaginar nous mons, descobrir llocs estranys i explorar utopies que ens ensenyin no només a conviure sinó també a viure bé, en un sentit proper al de les cosmovisions ancestrals de les cultures indígenes.

Aquesta 28a edició, virtual i extraordinària, de la Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona no és aliena a aquestes urgències.

La programació de la 28a edició inclou una activitat dedicada a l’escriptora de literatura fantàstica Ursula K. Le Guin amb la participació d’Eulàlia Lledó, Helen Torres i Blanca Busquets, una convocatòria creativa adreçada a dones que vulguin filmar les utopies en un vídeo d’un minut, una selecció retrospectiva a la documentalistaMarta Rodríguez, pionera en el registre i la defensa dels drets de la població rural i indígena a Colòmbia,

Una selecció de setze films que configuren un recorregut panoràmic per la creació contemporània i que ofereixen manifestacions diverses de la dissidència femenina així com diferents formes de representar els subjectes col·lectius:

la denúncia de les lleis antiavortistes a Niña mamá (Andrea Testa), amb el seguiment dels casos mèdics de diferents noies adolescents embarassades a l’Argentina,el qüestionament dels mandats de gènere del grup de teatre de dones d’un poble rural de Turquia a Queen Lear(Pelin Esmer), les revoltes quotidianes i afectives d’una comunitat nepalesa de For Your Sake (Ronja Hemm), el lideratge de les dones saharianes amb les seves comunitats a Laatash (Elena Molina), la fabulació d’una autodefensa feminista, solidària i alhora divertida a Meu nome é Bagdá (Caru Alves de Souza) o el desafiament de les lògiques narratives occidentals a In the Name of Scheherazade or the First Beergarden in Teheran (Narges Kalhor).

El compromís amb les genealogies i narratives del feminisme està present en les obres The Arxivettes (Megan Rossman), document que registra la història de l’arxiu de cultura lèsbica més gran del món, Queer Genius (Chet Catherine Panake), un film dedicat a artistes inspiradores de la cultura queer nord-americana, The Cancer Journals Revisited (Lana Lin), una relectura del clàssic literari d’Audre Lorde i al curtmetratge Una dedicatoria a lo bestia (Colectivo Nucbeade), assaig especulatiu al voltant de la repressió de les lesbianes a l’Espanya franquista i de la transició.

Altres films fan una immersió pels trajectes de la memòria: Playback. Ensayo de una despedida (Agustina Comedi) evoca una amistat forjada entre shows i playbacks travestis que el Grupo Kalas organitzava en plena lluita contra la sida i Xulia(Lur Olaizola) medita sobre una història personal d’addicció, superació i futurs imperfectes. 

Finalment, dues peces musicals tanquen la selecció amb el seu especial sentit de l’humor. Terroir (Dawn Westlake) qüestiona amb ironia les relacions entre mare i filla i Hitting my head on the world (Anna Vasof) ens confronta rítmicament amb les complicacions derivades de la incomunicació.

Laprogramació infantil comptarà amb dues preestrenes: Les vides de Marona (Anca Damian), film d’animació multipremiat en diferents festivals internacionals i Binti(Frederike Migom), guardonada aquest 2020 com a millor film infantil per la European Children’s Film Association.

El 1er programa d’aquesta 28a edició es contrau en el temps i s’expandeix en l’espai. La seva virtualitat no minvarà la participació de les directores en presentacions, xerrades i formacions, ni tampoc l’oferta d’activitats infantils.

Per primer cop, serà accessible a tot el territori espanyol i els seus continguts estaran disponibles durant 2 setmanes, oferint 22 pel·lícules, una d’elles dedicada a Ursula K. Le Guinque inaugurarà la Mostra, serà gratuïta durant 24h.

Esperem que la Mostra pugui torna als cinemes a la tardor amb la resta de programació.

El vídeo del minut 2020: Utopies

Convocatòria oberta

El vídeo del minut és una invitació a totes les dones a enregistrar el seu punt de vista sobre un tema comú, que es determina cada any. És un projecte compartit per les mostres i festivals de cinema de dones de l’Estat espanyol que formen part de TRAMA (Coordinadora de Muestras y Festivales de Cine Realizado por Mujeres), així com per altres iniciatives internacionals.

Les utopies com a illes imaginàries, com a patis de veïnes, com a sistemes socials i polítics, com a zones temporalment autònomes… Les utopies com a maneres d’estar en el món, de relacionar-nos amb altres éssers… Utopies que caben en un balcó, en una escola, en un barri… Utopies que es planten o creixen en els marges dels camins. Utopies en plural, lluny d’un model total i totalitari.

Aquest any proposem generar un arxiu de vídeos d’un minut que explorin la creació de mons possibles, mons fantàstics o hiperrealistes. Un exercici imaginatiu a favor de la representació de societats que afavoreixin la sostenibilitat de la vida vivible.

Convocatòria ampliada fins el 30 de maig 

Estrena del film col·lectiu al juny de 2020.

Trobareu el dossier de premsa aquí    

Més informació aquí

Tràiler

Disposem d’enllaços de visionat de les pel·lícules .

La major part de les directores així com les responsables de la Mostra estaran disponibles per a entrevistes per e-mail o per Skype.

Ja ens direu si voleu concertar entrevista o algun enllaç de visionat.

Gràcies per ajudar-nos a difondre aquesta informació!

Log in with your credentials

Forgot your details?