Comença la V edició de Dona’m Cine, el festival internacional de curtmetratges fets per dones.

V edició Dona'm Cine

Ca la Dona i FemArt, junatment amb altres col·lectius com La Bonne, Dones Visuals, Demus Perú, l’Institut de Drets Humans de Catalunya, i Sicom TV, col·laborem en la V edició de Dona’m Cine, el festival de curtmetratges fets per dones que organitza Entrepobles i la productora Doble Banda.

Si repassem la història de cinema, l’absència de representació de les dones cineastes ens espanta, però no ens sorprèn. La desigualtat en el món audiovisual segueix latent i la indústria cinematogràfica, microcosmos de la societat general, continua envoltada de les estructures patriarcals i racistes que imperen en la societat. Algunes dades:

  • En la indústria de Hollywood, de les 100 pel·lícules més taquilleres dels últims 13 anys (el que suposa un total de 1.300 pel·lícules analitzades), només 57 dels 1.448 realitzadors van ser dones, el que suposa un 4,8% de l’total. A més, d’aquestes 57, només 11 eren negres enfront de les 46 blanques.
  • En 2019, el percentatge de films liderats per dones i seleccionats per competir en la 35 Premis Goya és de 25% en animació, 25% en documental i 26,6% en ficció. Encara que hi ha una major presència de dones directores en metratges curts, això demostra que el sector segueix estant profundament masculinitzat.

Però les dones creadores han estat aquí des dels seus inicis, tant darrere com davant de les càmeres. Per això mateix, des DONA’M CINE un any més es vol continuar donant veu a les dones cineastes en el relat de les seves realitats, els seus sabers i les seves rebel·lies, transformant pràctiques i valors heteropatriarcals.

En el moment de l’llançament d’aquesta V edició de DONA’M CINE, no podem oblidar que en pocs mesos ens hem vist sorpreses a tot el món per una “emergència sanitària” provocada per la pandèmia de la Covid-19, i els seus impactes es s’han sumat als ja provocats al llarg de dècades per les crisis alimentària, energètica, de les cures, crisi econòmica i financera, crisi migratòria i de persones refugiades, crisi climàtica i ecològica.

Per això mateix, en aquesta edició, més que mai, les temàtiques a concurs continuen enfocades en els feminismes diversos: transversalitat, interseccionalitat, sororitat, transformació ecosocial, resistències creatives i crítica a la heteropatriarcat.

Us animem a participar amb els vostres curts!

Log in with your credentials

Forgot your details?