El 9 de Gener data per recordar a totes les dones mortes per lluitar per un mon millor

logo-marxa-mundial-donesAl gener 9, 2013 tres dones kurdes activistes van ser trobades morets amb ferides de bala al coll i el pit al centre d’informació del Kurdistan a París.

Sakiné Cansız, una de les fundadores del Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK), Fidan Dogan, membre del Congrés Nacional del Kurdistan, i Leyla Soylemez, activista kurda jove, van ser assassinades en un moment en què el govern turc va haver de tornar a començar negociacions de pau amb el líder kurd, Abudallah Ocalan, detingut des del 1999. Estava clar que la mort de 3 dones que han dedicat les seves vides en defensa dels drets polítics i culturals dels seus pobles només podria beneficiar a l’estat que els oprimeix.    

El 5 de gener de 2016, de nou 3 activistes kurdes van ser assassinades per l’exèrcit turc a Silopi, Kurdistan del Nord. Seve Demir, l’organitzadora de la posada en marxa del Caravana Feminista de la IV Acció Internacional de la Marxa Mundial de les Dones a Nusaybin i membre del Partit Regions (BDP), havia passat 15 anys a la presó, supervivent de 68 dies de vaga de la fam i era activa en el moviment polític kurd; Pakize Nayir, vicepresidenta de l’Assemblea Popular de Silopi; i Fatma Uyar, afiliada al Sindicat d’alliberament de les dones. Van morir durant una incursió turca al barri Yeşiltepe.    

Els homicidis d’activistes kurds, que dediquen les seves vides a lluitar per la llibertat i emancipació de les donesrevela la brutalitat del govern turc contra els kurds, i la manca de voluntat per arribar a qualsevol acord de pau.

Com l’11 de setembre de 2016, 37 Co-alcaldes de municipis kurds van ser detinguts i fideïcomissaris no elegits van ser nomenats a 35 municipis. El primer que els patrons han fet en aquests municipis ha estat tancar els departaments de polítiques per a les dones i els centres de dones. Els caps de departament de les dones es van mantenir sota custòdia durant 26 dies i van ser interrogats sobre les activitats d’igualtat de gènere. Les dones són les primeres víctimes. Tots els centres de les dones d’aquests municipis van tancar i van ser acomiadades les dones professionals que hi treballaven.D’altra banda tots els documents incloent la informació classificada sobre 2.000 víctimes de la violència van ser capturats pels administradors. No només els drets a la lliure determinació i l’autonomia han sigut atacats, sinó també els èxits històrics del moviment de dones. diputades de l’AKP d’Erdogan-HDP també detingudes, i els seus copresidents Selahattin Demirtas i Figen Yuksekdag. Es va declarar la llei d’estat d’emergència, i el president Erdogan està polaritzant encara més la societat i l’aprofundint els conflictes ètnics i sectaris per tal de consolidar l’aliança extremadament reaccionària, ultranacionalista i islamista després de l’intent de cop d’Estat el 15 de juliol, una aliança que ell veu com la garantia d’aconseguir el seu objectiu d’un “sistema presidencial de tipus turc” – una dictadura total.

En aquest context, és vital reconèixer la importància de les nostres germanes kurdes mortes en la lluita per la llibertat, posant en perill les seves vides per lluitar pels drets del seu poble. Els assassinats d’aquestes dones són un atac a la lluita de les dones kurdes per la llibertat, i també un atac a totes les dones activistes a tot el món. Per aquesta raó, la Marxa Mundial de les Dones inclou el 9 de gener en el calendari de les seves activitats com un dia per recordar a totes les germanes que van morir, mentre que lluiten per un món millor. Estarem en marxa fins que totes siguem lliures! En Solidaritat!

Log in with your credentials

Forgot your details?