[Nota de premsa] El dret a l’avortament continua sent un privilegi

28 de setembre: Dia internacional per la despenalització de l’avortament

El dret a l’avortament continua sent un privilegi

 

Legislacions repressores i condicions desiguals d’accés impedeixen la garantia efectiva de la interrupció voluntària de l’embaràs

 

La Campanya pel dret a l’avortament lliure i gratuït organitza a Catalunya accions reivindicatives que comptaran amb la participació de reconegudes activistes internacionals

 

L’Organització Mundial de la Salut calcula que cada any es realitzen al voltant de 22 milions d’avortaments en condicions perilloses a tot el món1. Aquesta xifra no només reflecteix la permanència de greus obstacles a la llibertat de les dones de decidir sobre la seva maternitat. També revela la innecessària imposició de greus riscos per a la salut de milions de dones.

Amb motiu del Dia internacional per la despenalització de l’avortament, que se celebra cada any el 28 de setembre, la Campanya pel dret a l’avortament lliure i gratuït denuncia els diversos factors que, arreu del món, impedeixen a les dones decidir amb llibertat i seguretat sobre el seu cos. A la vegada, alerta de “l’ofensiva retrògrada, masclista i patriarcal” que, a nivell internacional, amenaça els drets de les dones.

A l’Estat espanyol, la garantia efectiva del dret a la interrupció voluntària de l’embaràs (IVE) es veu limitada per dues qüestions essencials. D’una banda, hi ha diferències territorials que es tradueixen en un accés desigual a l’avortament. Les dones que viuen en zones més rurals s’enfronten a més dificultats a l’hora de rebre un tractament d’IVE amb garanties. D’altra banda, l’exigència del consentiment de pares i/o mares per a les joves d’entre 16 i 18 anys les aboca en moltes ocasions a tirar endavant un embaràs no desitjat o a avortar de manera clandestina. A Catalunya aquest factor és especialment greu, ja que es requereix el consentiment de tots dos progenitors per a aquests casos, tot i la moció parlamentària que des de principis d’any insta a la retirada d’aquesta restricció addicional2.

El panorama és més alarmant si la mirada s’amplia a l’àmbit internacional, on la IVE pot arribar a comportar penes de presó. A Andorra, per exemple, les dones que decideixen avortar han de fer-ho a l’estranger; al país veí, l’avortament està totalment prohibit. Altres països europeus, com Malta, Irlanda o Polònia també disposen de legislacions molt restrictives.

A l’altra banda de l’Atlàntic, a Amèrica Llatina, la situació és igualment escandalosa3. La recent reforma aprovada a Xile, que despenalitza l’avortament en tres supòsits, ha estat una petita victòria als corrents antielecció que es fan sentir amb força a tota la regió. La gran majoria de països llatinoamericans (amb l’excepció d’Estats com Cuba o Uruguai) imposen normes molt restrictives a la IVE. Els casos més flagrants són els d’Haití, Nicaragua i El Salvador, on l’avortament és totalment il·legal.

En aquest últim país desenvolupa la seva lluita l’activista Morena Herrera, que visitarà Barcelona amb motiu de la commemoració del 28 de setembre. Herrera, que va ser situada l’any passat per la BBC entre les 100 dones més influents d’Amèrica Llatina4, treballa per la despenalització de l’avortament al seu país, on una vintena de dones estan empresonades amb l’acusació d’haver interromput el seu embaràs.

Morena Herrera serà una de les activistes internacionals que participaran en les accions reivindicatives impulsades enguany a Catalunya per la Campanya pel dret a l’avortament lliure i gratuït. També hi seran l’hondurenya Erika García Cárcamo i la guatemalenca Cristina Chiquín. Totes elles estan disponibles per a entrevistes amb mitjans de comunicació.

Per al dia 28, s’ha programat a les 6 de la tarda la xerrada “Dret a l’avortament: presó, prohibició i desigualtat en l’accés”, on intervindran Morena Herrera, Sílvia Aldavert i Sac Nicté (Stop Violències Andorra). L’acte, que se celebrarà a Ca la Dona (C/ Ripoll, 25), és no mixt comptarà amb una fila zero d’activistes d’Hondures, Xile, Guatemala i Mèxic. Posteriorment, a les 8 del vespre, s’ha convocat una concentració de protesta a la plaça Sant Jaume de Barcelona. El lema és clar: “Ni mortes, ni preses, ni clandestines. Ens volem vives i lliures!”.

 

Campanya pel Dret a l’Avortament. Lliure i gratuit  dretalpropicos@gmail.com

 

 

1Organització Mundial de la Salut. Preventing unsafe abortion. Juny de 2017.

http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs388/en/

 

Log in with your credentials

Forgot your details?