Resum del XXII Congrés de la Federació Internacional de Dones de Carreres Jurídiques

<EL COS DE LES DONES I ELS DRETS FONAMENTALS>

XXII Congrés de la FIFCJ

Barcelona, Catalunya, Espanya. 14-18 d’octubre de 2015

El XXII Congrés de la Federació Internacional de Dones de Carreres Jurídiques –ONG dirigida a la lluita contra totes les formes de discriminació de dones i nenes- es va celebrar a la ciutat de Barcelona entre els dies 14 i 18 d’octubre de 2015. El tema central de l’esdeveniment va ser <El cos de les dones i els drets fonamentals>. El Congrés va reunir prop de 120 participants procedents de diversos països d’Àfrica, Amèrica i Europa.

Els tres primers dies de la trobada es van realitzar al Museu Marítim de Barcelona. Aquests van estar marcats per una profunda reflexió acadèmica sobre el cos de les dones. Aquest va ser abordat com un territori sobre el qual la dona exerceix la seva autonomia; un territori, a més, en perill constant. En aquest sentit, el Congrés va comptar amb la presència de distingides conferenciants, les quals van analitzar el lloc que ocupa el cos en el marc dels discursos jurídics, socials, econòmics i culturals.

La conferencia principal de la trobada va ser dictada per la Dra. Mabel Bianco, metgessa argentina, presidenta de la Fundació per l’Estudi i la Investigació de la Dona. En la seva participació, va presentar una visió panoràmica de l’estat dels Drets Sexuals i Reproductius al món considerant, especialment, la seva llarga trajectòria de treball amb ONU Dones. En aquest sentit, va plantejar quins serien els reptes principals encara vigents en aquesta àrea.

El segon dia va ser inaugurat per la Dra. Clara Sottomayor, Magistrada del Tribunal Suprem de Justícia de Portugal, amb una interessant conferència sobre l’Assetjament Sexual, la qual va introduir el tema que es discutiria al llarg del dia: el cos sota amenaça. La Dra. Adriana Kaplan Marcusan, antropòloga i Directora de la Fundació Wassu-UAB -Espanya- i la Dra. Ruth Mestre i Mestre, professora espanyola de Filosofia del Dret de la Universitat de València, van prendre la paraula per a presentar el delicat assumpte de la Mutilació Genital Femenina. Totes dues van articular la perspectiva antropològica i jurídica que envolten aquesta pràctica barbàrica.

Per la seva banda, la Dra. Osvalda Joana, jutgessa del Tribunal Superior de Justícia de Moçambic i Vicepresidenta de la FIFCJ va conversar sobre el Tràfic de Persones, una amenaça que s’estén a tot el món, i que adquireix característiques particulars a cada regió. Lamentablement, es troba igualment estesa la pràctica de la Violació, sobretot en lloc son es viuen conflictes de violència. Aquest va ser l’assumpte que la Dra. Fatoumata Dembélé Diarra, de Mali, primera dona en arribar a la Vicepresidència de la Cort Penal Internacional i, també, Vicepresidenta de la FIFCJ. La Dra. Dembélé Diarra va oferir un recorregut per les definicions que diversos països i institucions conceben al voltant de la Violació.

De la Violació es va passar al Feminicidi, aquesta vegada mitjançant les presentacions de la Dra. Mercedes Hernández, Presidenta de l’Associació de dones de Guatemala, i la Dra. Patsilí Toledo, especialitzada en Dret Públic i docent de la Universitat Pompeu Fabra. Les seves conferències excepcionals, les darreres de l’esdeveniment, es van concentrar en el Feminicidi com una pràctica extrema per a exercir el control sobre els cossos i la sexualitat de les dones i les nenes. D’acord amb les estadístiques actuals, assenyalen les investigadores, el Feminicidi hauria d’ocupar un lloc central en les discussions vinculades amb el gènere i els reptes per afrontar.

La part acadèmica del XXII Congrés de la Federació Internacional de Dones de Carreres Jurídiques va complir i excedir les expectatives de les col·legues assistents. Això es deu principalment a l’excel·lent tasca d’organització de l’Associació Dones Juristes. S’agraeix especialment a la seva Presidenta, la Sra. Celeste Arella Scheines, i a la Dra. Angelina Hurios Calcerrada, la seva presència incondicional durant els mesos que van antecedir a la trobada. I així mateix, es vol fer esment d’un especial reconeixement a totes les altres organitzacions que van col·laborar amb el desenvolupament de l’esdeveniment. També elles són responsables de l’èxit de les jornades.

Descarrega el text en pdf

Log in with your credentials

Forgot your details?