Si no volem la Guerra, Eduquem per a la Pau | Espais educatius lliures d’exèrcits i d’armes MANIFEST 2024

El Ministeri de Defensa es fa present en les fires i salons d’ensenyaments per a reclutar joves en moments en què la indústria militar aconsegueix rècord històric i responsables polítics encoratgen una escalada bèl·lica

A Catalunya el reclutament de l’exèrcit es realitza en el Saló de l’Ensenyament de Barcelona i també en el Saló de l’Estudiant de Valls, FormaOcupa de Lleida i ExpoJove de Girona

__________________________

Barcelona, 13 de març 2024

Aquest matí s’inaugura a Barcelona el Saló de l’Ensenyament i un any més, l’exèrcit torna a ser present contravenint d’una manera flagrant els acords democràtics i les resolucions parlamentàries, entre d’altres:

Així doncs, com cada any des del 2008, la Plataforma Desmilitaritzem l’Educació estem de nou aquí per defensar una educació basada en la cultura de la pau, el diàleg, la convivència i l’antimilitarisme. La Campanya representa la confluència de més de cent trenta entitats -organitzacions educatives i de l’àmbit del foment de la pau- que aspirem a assolir un món més just i segur per a tothom, però no amb armes sinó cobrint les necessitats bàsiques de totes les persones i el respecte als drets humans.

Fa dos anys des que va començar la cruenta guerra a Ucraïna -30.000 víctimes mortals civils i 6’4 milions de persones desplaçades-. I ja han passat cinc mesos des que Israel va iniciar el genocidi a Gaza i contra el poble palestí -30.000 víctimes mortals, gairebé totes civils: nenes i nens, adolescents i joves. Un execrable, ignominiós i cruel atemptat contra la vida i els drets humans.

Tots els conflictes armats que hi ha actius actualment al món, més d’una trentena, evidencien més que mai la necessitat d’educar per generar pensament crític envers el militarisme que ens aboca a la destrucció, al patiment i a la mort. I a conseqüència d’això, els desplaçaments forçats no paren de créixer per l’augment dels conflictes, la intensitat de la violència, la inseguretat, l’escassetat d’aliments i la crisi climàtica.

La violència màxima s’acarnissa en les dones que pateixen agressions, violacions i vexacions de tot tipus. En tota guerra, en tot conflicte bèl·lic, el cos de la dona esdevé camp de batalla.

Mentrestant, la Comissió Europea es prepara per a llançar la seva denominada Estratègia Industrial de Defensa amb més de 1.500 milions d’euros a disposició dels grans complexos armamentístics que fan cada vegada més insegur el continent.

Les polítiques de l’Estat espanyol contribueixen també a un món cada vegada més militaritzat. Segons el Centre Delàs d’Estudis per la Pau, els compromisos adquirits amb l’OTAN han disparat les inversions espanyoles en armament. Durant la passada legislatura, el Govern espanyol va aprovar un total de 24.139,7 milions d’euros en programes d’armament, incloses compres d’armament a Israel per valor de 861 milions d’euros. El pressupost del Ministeri de Defensa va augmentar el 2023 un 23,4% respecte l’any anterior. Malauradament, un nou rècord històric.

Per tot això, denunciem que Fira de Barcelona hagi decidit acollir un any més un estand de l’exèrcit al Saló de l’Ensenyament. Un estand tacat de sang.

Així mateix, denunciem la connivència, la inacció i la complicitat de les administracions públiques (Generalitat de Catalunya i Ajuntament de Barcelona) per no defensar ni aplicar les mocions i resolucions aprovades contràries a la presència militar en espais educatius, de formació o de lleure i les interpel·lem a que expliquin aquesta abdicació de responsabilitats.

La presència de l’exèrcit al Saló de l’Ensenyament perpetua la normalització del militarisme, mentre s’impedeix el debat sobre el model de defensa i de seguretat que la societat necessita. La violència només genera més violència.

Per això defensem la resolució no-violenta dels conflictes i els mecanismes de prevenció, mediació i cooperació.

Així mateix, donem suport a qui deserta de la guerra*.

Manifestem el nostre més profund rebuig a la presència de l’exèrcit al Saló de l’Ensenyament de Barcelona i a la campanya de propaganda bèl·lica i de reclutament que hi desenvolupa.

Si no volem la guerra, eduquem per a la pau!

LES ARMES NO EDUQUEN, LES ARMES MATEN

Desmilitaritzem l’Educació

* Donem tot el suport a les persones represaliades a València el passat mes de desembre en el marc d’una acció de denúncia a la presència de l’exèrcit a ExpoJove.

DESCARREGA EL MANIFEST EN FORMAT OCTAVETA AQUÍ >>

MANIFEST_2024_-i-octaveta_Salo_Ensenyament_BCN_2024

Log in with your credentials

Forgot your details?