La Bonne és de totes. Per un conveni digne que garanteixi l’espais per les dones de la ciutat.
L’any 1922, un grup de dones, liderat per Francesca Bonnemaison van construir l’edifici situat a Sant Pere més Baix número,7, per a la seu de l’Institut de Cultura de la Dona. Posteriorment aquest edifici fou cedit a la Diputació de Barcelona, però amb una condició explicitada en la clàusula del document de cessió, que deia que l’edifici s’havia de destinar a l’ús per al qual fou creat, és a dir per fomentar la cultura de les dones.
Durant anys la Diputació va incomplir aquest mandat, fins que el moviment de dones vàrem reclamar que tornés al seu ús legítim. D’aquí va néixer el Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison, La Bonne , L’any 2003, que va passar a compartir espai amb l’Oficina de Polítiques d’Igualtat, la Biblioteca i l’Escola de la Dona.
Aquest any La Bonne celebrava 15 anys del seu naixement i tot augurava que en la renovació del conveni d’ús d’espais es reflectiria una millora, ja que s’havia demostrat amb escreix la necessitat d’un projecte com el nostre, més ara que mai amb l’auge dels feminismes i la presència activa de les dones del món de la cultura.
La Bonne, que és el paraigües de més de 60 entitats, ha garantit l’accés de les dones a aquests espais, a costa de molt d’esforç i compromís. L’oficina de gestió de recintes ha posat “pals a les rodes” a totes i cada una de les activitats que hem realitzat, amb especial incisió a les obres escèniques, ja que no volien que els teatres fossin teatres sinó sales de conferències, per poder seguir amb el seu negoci a costa dels nostres espais. Cal dir que hem viscut situacions de mòbing, assetjament i tota mena de males arts.
Per aixó, ha arribat el moment de dir prou, ja no acceptem més aquesta situació de violència institucional patriarcal cap a un espai legítim de les dones. Exigim a la Diputació que deixi de fer un ús il·legítim de l’Edifici Bonnemaison i instem a buscar solucions, als màxims responsables d’aquest despropòsit Marc Castells President de la Diputació i Jordi Martí, Diputat delegat de Presidència, responsable de dur a terme la negociació, que ha demostrat ser incapaç de negociar, com ja va demostrar amb tot el cas de Can Vies quan era regidor del districte de Sants.
No volem un Protocol general d’actuacions que ens garanteix la continuïtat per un període ni a curt ni a mitjà termini. Les dones no ens ho mereixem: el dret és nostre i els terminis, doncs, també.
No volem un Protocol lligat a una Comissió tècnica bilateral on haurem novament de lluitar per aconseguir que els nostres drets heretats s’ajustin a les condicions/requeriments legals, tècnics, o materials -fruit d’una voluntat política- tant llunyanes de les necessitats de les dones.
Exigim un conveni que garanteixi l’ús de l’Edifici Francesca Bonnemaison per les dones i que s’acabi amb l’ús il·legítim dels espais per a lucre i benefici de la Diputació de Barcelona.
La Bonnemaison és de les dones!
Barcelona 4 de març de 2019
PER SIGNAR: http://labonne.org/blog/2019/03/05/signatures/