04/03:: Concentracions per l’assassinat de Berta Cáceres

Avui divendres dues protestes per l’assassinat de Berta Cáceres:

– 12.30h davant el consolat de Hondures (Via Augusta, 48, Barcelona)

– 19h a Plaça Sant Jaume

image001Des de Dones x Dones i des de Ca la Dona volem expressar el nostre dolor, ràbia, indignació per l’assassinat de la Berta Cáceres. Donem suport a aquest comunicat i a les exigències que posa de les nostres amigues d’Entrepobles. A tot el món la gent s’està mobilitzant per retre donatge a la Berta, amb el compromís com demanava la seva filla de seguir amb el seu somni :Una terra desmilitaritzada i lliure pels rius, per l’aigua pels  drets dels pobles indigenes, contra la violència i el patriarcat, per la VIDA. Mai t’oblidarem!

COMUNICAT

Profunda indignació internacional davant l’assassinat de la líder indígena Berta Càceres a Hondures

4 març 2016

Berta Càceres, represesentant durant més de vint anys del Consell Cívic d’Organitzacions Populars i Indígenes d’Hondures (Copinh), ha estat assassinada la matinada d’aquest dijous 3 de febrer mentre dormia a casa a La Esperanza, Intibucá, a uns 188 km de Tegucigalpa, per homes armats “desconeguts”.

Berta Càceres, ha estat una de les lluitadores socials més importants d’Amèrica Llatina en defensa de la justícia social i del medi ambient, contra els megaprojectes miners, hidroelèctrics, i defensora dels drets del moviment camperol i indígena hondureny. Berta, al costat d’altres dones, va lluitar per la salut, per la terra i en contra del patriarcat i la violència. Es va oposar al cop d’Estat del 28 de juny de 2009 i va ser ferma en el rebuig a la instal·lació de bases militars nord-americanes al territori Lenca.

A l’abril de 2015 Berta Càceres va rebre el premi mediambiental Goldman, un dels més prestigiosos del món en temes ambientals, atorgat per la seva col·laboració en la defensa del territori Lenca amenaçat per les conseqüències nefastes i la violència en la construcció del Projecte Hidroelèctric Agua Zarca, de la transnacional xinesa Sinohydro i l’empresa hondurenya Desenvolupament Energètic Societat Anònima (DESA). El poble Lenca portava anys denunciant la vulneració del dret a l’aigua com a font de vida i de cultura enfront a les intimidacions de les empreses, paramilitars i govern.

Berta Càceres era mare de quatre filles i tenia mesures cautelars de la Comissió Interamericana de Drets Humans (CIDH) motiu pel qual havia de gaudir de protecció especial per part del govern hondureny.

Càceres va denunciar en repetides ocasions haver rebut amenaces de mort en el context de violència generalitzat: 111 activistes ambientalistes assassinats a Hondures entre el 2002 i el 2014 segons l’informe “Quants més?” elaborat el 2014 per l’ONG anglesa Global Witness. Això fa d’Hondures el país amb l’índex més alt de violència dels 17 països analitzats i demostra l’arquitectura de la violència i impunitat de la megamineria, el negoci hidroelèctric, entre d’altres, a favor de capital privat i dels govern còmplices. Segons l’ONG hondurenya ACI-PARTICIPA (Associació per a la participació ciutadana a Hondures), més del 90% dels assassinats i abusos dels drets humans dels defensors a Hondures segueixen sense resoldre.

Exigim al govern d’Hondures:

‒        Que posi fi a la impunitat i que s’investigui l’assassinat de Berta Càceres i de totes les companyes i companys que han lluitat per la justícia social i el medi ambient.

‒        Que se suspenguin tots els projectes denunciats pels defensors i defensores de drets humans; entre ells els projectes hidroelèctrics Agua Zarca al riu Blanc i Blue Energy al riu Cangel.

‒        Que es retirin les empreses i institucions constructores o finançadores de projectes on es denuncien violacions dels drets humans i on no hi ha hagut consulta prèvia, segons l’Article 169 OIT.

‒        Que acabi la persecució i criminalització de les persones que defensen els drets humans i que es compleixin les mesures cautelars de protecció.

Expressem el nostre més profund condol als familiars de Berta Càceres, a totes les seves companyes de lluita i al poble Lenca per tan horribles fets.

A més, cridem a la mobilització ciutadana i la denúncia immediata davant les ambaixades i consolats d’Hondures al món, per demostrar el nostre rebuig davant aquest crim i la nostra exigència de justícia.

Log in with your credentials

Forgot your details?