Manifest en rebuig a un nou cas de violència vicària al barri d’Horta de Barcelona

Barcelona, 11 de gener de 2024

Des de Novembre Feminista i la Plataforma YO SÍ TE CREO #StopSap, amb gran consternació, volem expressar el nostre rebuig i indignació pels tràgics esdeveniments que van tenir lloc a Barcelona aquest passat dilluns, assassinades dues criatures, a mans del seu progenitor qui posteriorment va posar fi a la seva pròpia vida, amb l’objectiu aparent de causar sofriment a la mare dels infants. Tot el nostre suport a la mare, a la família i a la gent mes propera.

Compartir la nostra pena, ràbia i indignació, la nostra afirmació de manera rotunda que a la nostra ciutat no hi ha lloc per al masclisme. Estarem al costat de les #maresprotectores que incansablement lluiten per aconseguir infàncies i vides segures i dignes per a totes, aquestes notícies disparen la seva vivència de desempar.

Aquesta situació marcada per la violència vicària, destaca la més cruel expressió de les violències masclistes. La violència vicària és aquella que busca danyar la dona a través dels seus éssers estimats, especialment les seves filles i fills. Aquest acte extrem de violència no només ha causat una pèrdua irreparable, sinó que també posa de manifest la manipulació i control exercits sobre les criatures amb l’objectiu de fer mal a la mare.

La violència vicària no és només un acte aïllat, sinó un fenomen que compta amb la complicitat d’una societat que sovint qüestiona i desautoritza les dones nens i nenes, que són sovint culpabilitzades i revictimitzades pel sistema de prevenció i protecció a la infància, que no sempre compleix l’interès superior de la infància i l’adolescència a estar protegits en el seu entorn familiar.

Algunes actuacions de la judicatura, com les elevades denegacions d’ordres de protecció, l’aplicació dels fals SAP o sentències que retiren a las mares la guarda i custòdia o imposen guardes compartides, van en aquesta línia de qüestionar i fins i tot negar la terrible realitat de la violència vicària.
Demanem una acció immediata per part de les institucions públiques per abordar aquesta greu qüestió i prevenir futurs actes de violència vicària.

Exigim una justícia feminista i instem a la societat a no tolerar ni normalitzar aquest tipus de comportaments. És hora de posar fi a aquest cicle de violència i garantir la seguretat i el benestar de les dones i les seves filles i fills.

Ens remetem a les conclusions del I Tribunal Popular Feminista contra la violència vicària Les sessions del Tribunal Popular feminista estan disponibles a YouTube – Novembre Feminista (caladona.org)
#12NTribunalFeminista_2022

Log in with your credentials

Forgot your details?