Mor Joaquina Dorado Pita, testimoni de la repressió franquista a la Presó de Dones de les Corts de Barcelona

joaquina-dorado-pitaAquest 14 de març ha mort a Barcelona Joaquina Dorado Pita (La Corunya, 25 de juny de 1917). Tenia 99 anys i era una dels darrers testimonis de la repressió franquista a la presó de dones de les Corts. La cerimònia de comiat es realitzarà el dia 16 de març a les 16h al tanatori de Sancho de Ávila, Barcelona.

Joaquina Dorado Pita va ser una militant anarco-sindicalista, republicana i antifranquista. La seva família havia emigrat a Barcelona l’any 1934 i, havent après l’ofici de tapissera-envernissadora, participà activament en el procés de col·lectivització del sector de la fusta durant la Guerra Civil, com a afiliada del sindicat de la fusta i la decoració de la CNT i de la Federació Ibèrica de les Joventuts Llibertàries (FIJL). El 1937 va substituir Manuel Hernández, de qui era llavors secretària, a la presidència del sindicat.

Es va exiliar a França l’any 1939, on va estar internada en els camps de concentració de Briançon i Recebidoux, d’on va poder escapar. Va retornar a Espanya el 1946 per lluitar contra la dictadura en el marc del Moviment Llibertari de Resistència. Fou detinguda el 1948, va passar divuit dies als calabossos de la comissaria de Via Laietana, on va ser torturada, i el 15 de març va ingressar a la presó provincial de les Corts. Allà va coincidir amb altres companyes anarcosindicalistes, com Rosa Mateu –mare d’Enriqueta Borrás- Francisca Avellanet i Antònia Martínez.

Jutjada i condemnada a quinze anys de presó per “auxilio a la rebelión”, va passar a Les Corts un total de tres anys, en dues estades diferents. Amb el treball de costura realitzat a la presó va contribuir al manteniment dels seus pares i del seu company.

El 1956 va passar clandestinament a França, on va residir fins que el 2006 va retornar per establir-se definitivament a Barcelona. L’1 de març de 2007, juntament amb trenta dones gallegues més –Mulleres con Memoria–, va rebre a Santiago de Compostela l’homenatge de la Xunta de Galícia.

El testimoni de Joaquina Dorado Pita és un dels 12 relats recollits entre els anys 2006 i 2007 en el marc del projecte “Memòria Presó de Les Corts”, que donà impuls al procés participatiu per al futur monument de la presó de dones de les Corts. En les entrevistes, realitzades per Marc Almodóvar, Ramon Bochaca i Fernando Hernández Holgado, ella recorda, entre altres coses, el treball i la solidaritat  a la fàbrica de draps de taula que es va instaurar a la presó i el suport que va rebre de les preses comuns quan va sortir de la presó per primer cop.

Més informació:

http://presodelescorts.org/

https://presodedones.wordpress.com/

Log in with your credentials

Forgot your details?