Aquest any 2020, la Mostra FemArt proposa, seguint el fil de treball de l’artista Andrea Fraser, reflexionar plàsticament al voltant d’un terme que condensa, al mateix temps que dilueix, un entramat complex de discursos i pràctiques difícils de delimitar: la institució Art.
Aquest concepte, aparell, entramat, estructura, etc. és molt més que un espai i els seus efectes travessen els murs dels museus articulant el nostre imaginari col·lectiu i la nostra realitat social. La institució Art, ens recorda Fraser, ha de ser entesa com un camp de pràctiques que configura però que també és i pot ser configurat per les persones que l’articulen. Així mateix, el fet que sigui el sistema patriarcal-capitalista qui auspicia, promou i assegura la continuïtat (i en molts casos la resistència a transformacions que no vagin de la mà a un benefici econòmic) d’aquesta institució ens ha de fer qüestionar-nos si efectivament és possible fer-ne un ús revolucionari.
Com ens atravessa la Institució Art? Com ella esdevé la pell que delimita les possibilitats de l’art com a eina transformadora? Si tot es Institució Art, en el bo i en el mal sentit, cal seguir defensant una exterioritat? Els feminismes en saben molt d’això doncs tota la nostra pràctica personal, política i creativa s’ha produït resistint i persistint a l’exili obligat que les institucions dominants han dissenyat per a nosaltres. Son també els feminismes qui ha portat a terme una crítica més directa, global, transversal i sistemàtica als processos que les legitimaven.
Volem tenir la institució dins nostre? O podem pensar una extitució, un espai de creació social fora d’ella? Per representar totes aquestes qüestions i posar veu a aquestes preguntes comptem amb els magnífics treballs d’Helena Llopis Davó, Trinidad Garcia Espinosa del Colectivo deria+rectificadora, Sara Montoya Cardona, Norma Martínez, Sofia Kasser del col·lectiu las Zebras, Blanca Cotor Carrasco, Marta Mansilla Macias, Graham Bell Tornado del col·lectiu La Erreria House of Bent, el col·lectiu FemLab, Alexandra Garcia Pascual, Nani Miras, Eva Cruells, Joana García Grenzner, Diego Marchante i María Zafra del col·lectiu Fils Feministes, Xeito Fole, Adriana Schlitter Kausch, Cynthia Fusillo, Marta de los Pájaros i el col·lectiu Las Migras de Abya Yala.
En els propers dies anunciarem el programa paral·lel a la Mostra FemArt2020, conformat per performances, visites guiades, jocs, debats i molt més!
VISITES PRESENCIALS A LA MOSTRA FEMART
Horaris i Modalitats de Visita (Cal indicar-ho al formulari )
– Visita presencial lliure: Dimarts, Dimecres i Dijous de 18:30 a 19:30 (farem grups de 10 persones)
– Visita presencial per a grups de 10 a 20 persones que vulguin venir totes juntes o grups bombolla: Dissabtes d’11-13h