Comunicat de Dones per Dones davant la militarització del conflicte a Ucraïna

Gener 2022

SI VOLS LA PAU PREPARA LA PAU

NI GUERRA QUE ENS DESTRUEXIM NI PAU QUE ENS OPRIMEIXI

NO a LES GUERRES!!!! PER UNA PAU QUE SIGUI LA NOSTRA

Dones per Dones

Ens adherim a tots els comunicats i reflexions que des del moviment feminista pacifista i antimilitarista[1] han sortit aquests dies alertant d’una possible intervenció armada a Ucraïna, exigint la no militarització del conflicte i de les fronteres, la no implicació del govern espanyol que ja ha enviat arsenal i tropes allà com a membre de l’OTAN i, per tant exigint la seva retirada i demanant la via dialogada del conflicte sense amenaces ni violències com a ÚNIC camí per a no destrossar més vides humanes ni el planeta en època d’emergència climàtica i de pandèmia mundial

Estem preocupades i en alerta ja que, com sempre hem dit, les guerres comencen amb la militarització permanent, amb la indústria de les armes i ara mateix el munt de tropes i armes desplaçades a la zona és terrible. Cal que estem juntes i preparades per a exigir una pau dialogada. És urgent.

En les propostes dels comunicats que citem veiem amb optimisme que un dels punts que es recorda és la necessitat d’aprofitar i reconèixer les experiències dels feminismes antimilitaristes per la cultura de la pau, que al llarg dels segles hem anat practicant i atresorant per a sortir de la lògica de matar o morir partint d’una altra lògica: la vida de les persones i del planeta. Promovem, per tant, la defensa dels drets humans, el diàleg, la no-violència, l’acció directa no violenta… i la necessitat de tenir present tots els punts de la resolució 1325 i les següents sobre la participació de les dones a les negociacions per a establir acords tant en la prevenció com en la resolució dels conflictes.

Això és sempre difícil i en especial a Ucraïna, una societat amb una democràcia recent, on hi ha moltes diferències de posicions (al mig de l’OTAN i de Rússia) i molta necessitat de justícia, igualtat i no-violència, com arreu, i sobretot en algunes zones on han patit violència i militarització durant tants anys. Cal donar veu a totes les dones que vulguin apostar per la pau, la no-violència i els drets humans i cal com sempre el suport de tots els feminismes del món per a aconseguir que no hi hagi una guerra oberta més a Europa ni enlloc.

La guerra del patriarcat contra les dones sabem que pren diverses formes i que és brutal i permanent i que és necessària per mantenir el seu ordre capitalista, patriarcal i colonial arreu dels blocs, a les llars, a les feines, als carrers, a les fronteres, als camps de refugiades….

Malgrat tot, estem resistint i fent propostes per UNA PAU QUE SIGUI LA NOSTRA

Per això prop del DENIP (Dia Escolar per la No-violència i la Pau) ens sembla pertinent recordar el nostre DECÀLEG DE LES DONES PER LA PAU per una pau que sigui la nostra.

  1. La guerra és el màxim exponent de la violència del militarisme i del masclisme per a mantenir el poder sobre “els i les altres” a través de la por, la força i la mort. La violència contra les dones és l’expressió́ de la dominació́ i la desigualtat entre els gèneres i en una guerra aquesta violència quotidiana es manifesta de manera brutal i massiva.
  1. La guerra i la violència no són una fatalitat, la pau és possible. Entre morir i matar HI HA UNA ALTRA LÒGICA: VIURE. Ni víctimes ni terroristes. Insubmises i resistents. Aprenem a escoltar i a ser bons veïns i veïnes, no possibles enemics i enemigues
  2. Per una pau que sigui la nostra. No volem ni la “pau” dels cementiris ni una “pau” que ens mantingui sotmeses. Treballem per una pau sense dominacions i establerta sense violència.
  3. Si vols la pau prepara la pau: Respectar les diferències i aprendre a resoldre els conflictes sense violència, escoltant les experiències i les raons d’altri. La violència no s’eradica amb violència. Cal educació́ per la pau a tots els àmbits de la societat. “La guerra la fan homes que es maten i no es coneixen, a les ordres d’homes que es coneixen i no es maten.”
  4. La prevenció́ passa per actuar per la llibertat, la justícia i l’equitat entre les persones i entre els pobles. Passa per dir en veu alta el que pensem sobre la repressió́, la tortura, la pobresa, la vulneració dels drets humans i dels drets dels pobles. Cal des-legitimar la desigualtat i la discriminació́ afavorint l’apoderament de les dones a totes les societats.
  5. Construïm una manera diferent de viure i de conviure amb models positius i maneres no violentes de resoldre els conflictes. La mediació i el diàleg sense límits són l’única manera de resoldre els conflictes respectant els drets humans dels pobles i de les persones.
  6. Hem de ser sensibles a tots els crims que es produeixen al nostre entorn. Cal aprendre a escoltar i a comunicar-nos. Hem de crear vincles d’amistat entre nosaltres i muntar xarxes de contrainformació́ i solidaritat feminista. És prioritari tenir cura les unes de les altres.
  7. No hem de deixar militaritzar la ment ni pels estats ni pels mitjans, ni per por ni per seguretat: Proposem la desobediència civil: Objecció́ fiscal, científica… contra la despesa militar i les imposicions ideològiques. La pau no passa pels exèrcits ni per la carrera armamentista. Ens declarem insubmises i activistes contra l’armamentisme.
  8. Per una cultura de la pau que doni veu i protagonisme a la resistència pacifica de les dones de tot el món, com a eina per a la convivència i el respecte entre les persones i els pobles.
  9.  Bastim ponts entre nosaltres i creem xarxes de suport entre nosaltres per a construir juntes una alternativa ANTIMILITARISTA I FEMINISTA. Per una política de petits passos on les protagonistes siguem realment les persones

[1] WILPF    Centre delas, fundipau ,escola per la pau  @annavillellas , manifesto por la paz a   sinpermiso, …

PDF

Log in with your credentials

Forgot your details?